News

Țara dezvoltată din Europa în care oamenii preferă să stea în chirie. De ce refuză să-și cumpere locuințe

Țara dezvoltată din Europa în care sunt cei mai mulți oameni care stau cu chirie. Motivul pentru care nu se cumpără case și apartamente
28.04.2024 | 12:37
Tara dezvoltata din Europa in care oamenii prefera sa stea in chirie De ce refuza sasi cumpere locuinte
Motive diverse fac ca procentul de proprietate imobiliară să fie foarte scăzut / Foto: Freepik.com
ADVERTISEMENT

În Germania trăiesc peste 83 de milioane de oameni, pe o suprafață de 357.580.2022 kilometri pătrați. Dintre aceștia, mai puțin de jumătate locuiesc în propria casă sau apartament. Potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat, doar 47, 53% dintre gospodăriile germane au proprietari, în timp ce restul sunt închiriate, ceea ce plasează Germania pe ultimul loc în clasamentul țărilor europene privind numărul de proprietari, dacă se exclude Elveția.

Motive istorice

România, Slovacia, Croația, Ungaria și Muntenegru au cel mai mare procent de proprietate asupra locuințelor. Dar de ce sunt diferențele atât de mari? Germania are un procent foarte scăzut de proprietate imobiliară în comparație cu Europa de Sud și de Est, în principal din motive istorice.

ADVERTISEMENT

Acestea datează din secolul al XIX-lea, după războiul franco-prusian și fondarea Imperiului German, denumirea țării în 1971. La acea vreme, Germania trecuse de la statutul de țară agricolă feudală târzie la cel de națiune industrială. Iar acest lucru însemna că oamenii se mutau de la sate la orașe pentru a-și găsi de lucru. Așa că trebuiau construite rapid o mulțime de apartamente ieftine.

Între 1880 și 1900, în toată Germania au apărut mari centre industriale. Din această perioadă provine termenul de „barăci sau cazarme rezidențiale”, care descrie standardul de viață extrem de spartan și militar care predomina acolo. Termenul se referea, de asemenea, la mizeria locuințelor din Imperiul German, unde mari părți ale populației din orașe precum Berlin și regiunea Ruhr trăiau în condiții dezastruoase.

ADVERTISEMENT

Distrugerile celui de-al Doilea Război Mondial

După cel de-al Doilea Război Mondial, presiunea asupra pieței imobiliare a fost accentuată și mai mult de distrugeri. Multe infrastructuri, case și apartamente au fost distruse. În același timp, au existat, de asemenea, milioane de exilați din regiunile estice ale Germaniei, care pe atunci făceau parte din Polonia. Aproape 21 de milioane de persoane își căutau o nouă locuință imediat după încheierea războiului, iar numărul apartamentelor era insuficient, de aproximativ 5,5 milioane.

Noul guvern a încercat să creeze rapid noi spații de locuit printr-o serie de măsuri și, în același timp, a încercat să împiedice creșterea excesivă a chiriilor din cauza lipsei de spațiu de locuit.

ADVERTISEMENT

Locuințele, prioritate pentru Adenauer

Din acest motiv, construcția de locuințe a fost declarată o prioritate absolută. „Construcția de locuințe este cea mai importantă condiție prealabilă pentru ca poporul german să poată progresa către o redresare politică, economică, dar și etică și culturală”, a declarat cancelarul de atunci Konrad Adenauer în februarie 1950, referindu-se la criza locuințelor, scrie Bota Sot care citează Deutsche Welle.

„Un sfert din toate casele au fost distruse în timpul războiului”, spune Konstantin Kolodilin de la Institutul German de Cercetare Economică (DIW). În unele orașe, rata pagubelor a fost mult mai mare. Locuințele au fost declarate prioritate națională.

ADVERTISEMENT

Boom-ul imobiliar din anii 1950

În 1950, a fost adoptată prima lege a locuințelor. Datorită acestor măsuri, în anii postbelici au fost construite peste cinci milioane de apartamente noi. Deficitul de locuințe era acut și în Germania de Est. În paralel cu prima lege a locuințelor din Vest, a fost adoptată așa-numita Lege a reconstrucției pentru a încuraja construcția de locuințe. La mijlocul anilor 1950, această lege a încurajat construcția de clădiri în stil sovietic, tipice pentru Europa de Est.

„În anii 1950 și 1960, au fost construite majoritatea apartamentelor de închiriat deținute de cooperativele de construcții. Ca urmare, exista un procent ridicat de chiriași”, explică profesorul Gunter Fornholz, specialist în istoria construcțiilor. De atunci, procentele de chiriași s-au schimbat puțin. Unele clădiri au devenit proprietatea unor societăți imobiliare, dar chiriașii au rămas în apartamente.

O piață imobiliară locativă diversificată

Michael Voigtlender de la Institutul Economic German (IW) atrage atenția asupra unui alt motiv pentru care mai puțin de jumătate dintre familiile germane locuiesc în casele proprii și pentru care multe dintre acestea se află în locuințe sociale finanțate de stat. „În Germania, achiziționarea de proprietăți nu a fost niciodată încurajată puternic”, spune el.

Piața imobiliară germană are, de asemenea, caracteristici specifice care nu se bazează doar pe istorie. Gama de proprietăți de închiriat oferite este foarte diversă, explică Voigtlender. „În alte țări, este de fapt dificil să închiriezi case de familie sau apartamente de bună calitate și de dimensiuni potrivite”. În plus, populația din Germania nu locuiește exclusiv în marile orașe, ca în Franța, de exemplu. Populația germană este relativ bine distribuită pe întreg teritoriul țării”, spune el.

Costuri ridicate de achiziție și de construcție

Gunther Fornholz consideră că există condiții bune pe piața închirierilor de apartamente. Protecția chiriașilor în Germania este relativ ridicată. În același timp, condițiile pentru a deveni proprietar de locuințe nu sunt foarte simplu. Din cauza diferitelor reglementări stricte în materie de construcții, costurile de construcție a apartamentelor sunt relativ ridicate, iar acest lucru se aplică și costurilor suplimentare la achiziționarea unei proprietăți, cum ar fi impozitul pe vânzări de proprietăți, care se ridică în prezent la 6,5% în Germania.

În comparație, în Statele Unite, impozitul pe proprietate este de doar 0,3%. În plus, notarii și agenții imobiliari sunt considerabil mai scumpi în Germania. Voigtlender consideră, de asemenea, costurile asociate cu achiziționarea unei proprietăți în Germania ca fiind „un obstacol foarte mare”. „Zece până la douăsprezece procente din prețul de achiziție ar trebui să fie plătite numai pentru aceste costuri”, explică expertul. Mulți dintre ei nu au acces la piața imobiliară, întrucât, potrivit statisticilor, doar aproximativ 15% dintre chiriași au economii suficiente pentru aceasta.

Proprietatea, scăzută în marile orașe

Procentul de proprietate asupra locuințelor depinde în cele din urmă de regiunea din Germania. Acesta este deosebit de scăzut în cele mai mari orașe din Germania: mai puțin de 14% în Berlin. Același lucru este valabil și pentru Frankfurt, Hamburg, Koln și Munchen. În zonele rurale, pe de altă parte, un număr mult mai mare de persoane locuiesc în casele proprii – puțin peste jumătate. Cel mai mare procent de proprietate a locuințelor se regăsește în Baden-Wurttemberg și Saxonia Inferioară.

Din punctul de vedere al economistului Kolodilin, faptul că există relativ puțini proprietari de locuințe în Germania nu este neapărat un lucru rău. În străinătate, germanii sunt invidioși pe piața imobiliară de calitate constantă.

„În unele țări, singura modalitate de a locui într-o zonă urbană este să cumperi o proprietate. Dacă nu o puteți cumpăra, va trebui să reduceți alte cheltuieli sau să faceți drumuri lungi. În plus, prețurile sunt în continuă creștere, ceea ce nu contribuie în nici un fel la stabilitatea pieței”, conchide expertul

ADVERTISEMENT