News

Țara din Europa care interzice zborurile interne pe distanțe scurte. Ce alternative au cetățenii

Țara importantă din Europa care va interzice zborurile interne cu avionul pe distanțe scurte. Ce alternative au cetățenii de aici.
26.02.2024 | 10:19
Tara din Europa care interzice zborurile interne pe distante scurte Ce alternative au cetatenii
Spania, țara din Europa care interzice zborurile interne pe distanțe scurte. Care sunt excepțiile. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Țara din vestul Europei care interzice zborurile interne pe distanțe scurte. Nu vor mai avea loc acele curse care pot fi parcurse cu trenul în mai puțin de două ore și jumătate. Există însă și unele excepții.

Spania, țara din Europa care interzice zborurile interne pe distanțe scurte. Care sunt excepțiile

În mai 2023, o interdicție privind zborurile interne scurte pentru călătoriile care pot fi efectuate în două ore și jumătate cu trenul era promulgată în Franța. ”Acesta este un pas esențial și un simbol puternic în politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat atunci, Clement Beaune, ministrul francez al transporturilor.

ADVERTISEMENT

Modelul francez este copiat la indigo de un alt stat important din vestul Europei. Spania a anunțat oficial că va interzice unele zboruri interne pe distanțe scurte. Măsura este o parte a planului său de reducere a emisiilor de carbon.

Nu vor mai fi permise zboruri care au o alternativă feroviară care durează mai puțin de două ore și jumătate, ”cu excepția cazurilor de conexiune cu aeroporturi care fac legătura cu rute internaționale”.

ADVERTISEMENT

Restricția face parte dintr-un acord încheiat în Congres de guvernul de coaliție al Spaniei. Țara a luat în considerare această interdicție încă din 2021, ca parte a planului său de acțiune pentru climă pentru 2050.

Proiectul de lege în cauză a fost agreat de două partide politice importante din statul iberic: PSOE și Sumar. Actul mai urmărește, de asemenea, să analizeze impactul potențial al restricționării utilizării avioanelor private. Se mai ia în calcul și o directivă a Uniunii Europene privind impozitarea produselor energetice, inclusiv kerosenul care este folosit ca combustibil pentru aviație. Rutele aeriene vor fi înlocuite de deplasări pe cale feroviară.

ADVERTISEMENT

Ce impact va avea reducerea zborurilor pe distanțe scurte

Într-o primă fază, proiectul de lege din Spania viza interzicerea zborurilor pe distanțe care pot fi parcurse cu trenul în mai puțin de patru ore. Acum, restricția a fost impusă la două ore și jumătate.

Proiectul inițial ar fi dus la eliminarea a 300.000 de tone de CO2 și anularea a 50.000 de zboruri pe an, potrivit unui studiu publicat anul trecut de Ecologistas en Accion, notează Euronews.

ADVERTISEMENT

În replică, partidele de opoziție PP și Vox sunt împotriva acestei interdicții. Spun că măsura ar face Spania ”mai puțin competitivă”. Liderul PP, Guillermo Mariscal, a spus că vede inițiativa drept ”ineficientă”, deoarece ar avea ca rezultat doar o reducere de 0,06% a emisiilor, conform datelor de la Colegiul Inginerilor de Aeronave (COIAE).

ADVERTISEMENT
Tags: