News

Țara din Europa care se confruntă cu caniculă în octombrie. Școlile dintr-o regiune au fost închise

Țara din Europa asupra căreia, la mijloc de toamnă, s-a abătut o caniculă extremă. Din cauza căldurii, școlile dintr-o regiune au fost închise.
11.10.2023 | 20:01
Tara din Europa care se confrunta cu canicula in octombrie Scolile dintro regiune au fost inchise
Spania, țara din Europa care se confruntă cu caniculă în octombrie. Școlile dintr-o regiune au fost închise. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Spania este țara din Europa care se confruntă cu o vreme anormală în mijloc de toamnă. O caniculă extremă a pus stăpânire pe o zonă insulară a acestui stat. Din cauza maximelor insuportabile, școlile au fost închise.

Spania, țara din Europa care se confruntă cu caniculă în octombrie. Școlile dintr-o regiune au fost închise

În ciuda faptului că ne apropiem de mijlocul lui octombrie, valorile de temperatură din zona Europei sunt la un nivel apropiat unei zile de mai sau iunie. În România, de exemplu, traversăm zile în care maximele trec frecvent de 25-26 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Spre vest este și mai cald, mult mai cald. În Spania, din cauza căldurii, autoritățile au decis suspendarea cursurilor elevilor. Maximele din regiune s-au apropiat de 40 de grade.

Insulele Canare, situate în Atlantic, în largul coastei de nord-vest a Africii, se confruntă în mod obișnuit cu temperaturi asemănătoare primăverii pe tot parcursul anului. Acum însă, temperaturile au crescut la aproximativ 38 grade, scrie The Straits Times.

ADVERTISEMENT

În acest debut de săptămână, mercurul din termometre a atins 38,5 grade Celsius în Adeje, în sud-vestul Tenerife, și 37,8 grade Celsius în Arucas, în nordul insulei vecine Gran Canaria, potrivit agenției de meteorologie din Spania AEMET.

Prognoza pentru zilele următoare nu arată deloc o ameliorare a caniculei. Întrucât valul de căldură va continua, ministrul educației din arhipelag, Poli Suarez, a anunțat că școlile se închid miercuri și vineri. Joi este o sărbătoare legală în Spania.

ADVERTISEMENT

Vrem să acordăm prioritate siguranței băieților și fetelor la toate școlile din Canare”, a spus el, jurnaliștilor. Presa locală a spus că au existat mai multe cazuri de elevi care au leșinat sau au suferit insolație în ultimele zile în Canare.

Canicula a reaprins incendiile în Tenerife

Din cauza maximelor caniculare, mai multe incendii s-au reaprins în nord-estul Tenerife. De-a lungul verii, focul în zonă a devastat aproximativ 15.000 de hectare. Sute de pompieri și nouă elicoptere au fost mobilizați acum pentru a lupta cu focul, a anunțat guvernul regional din Canare într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Incendiul a izbucnit pentru prima dată la mijlocul lunii august și a fost declarat sub control pe 11 septembrie. Acesta nu a fost niciodată stins complet. Mici incendii au continuat să se aprindă periodic în aceeași zonă din cauza vântului și a căldurii.

Temperaturile ridicate îngreunează munca de stingere și sunt posibile noi reactivări”, a scris șefa guvernului regional din Tenerife, Rosa Davila, pe rețeaua de socializare X, fostul Twitter. Canicula va afecta zona iberică până duminica viitoare.

ADVERTISEMENT