News

Vreme de plajă pe final de septembrie. Cum explică meteorologii canicula din weekend

Românii se bucură de toamna caldă pe litoral. Sfârșitul de săptămână vine chiar cu temperaturi care ating pragul caniculei
22.09.2023 | 23:42
Vreme de plaja pe final de septembrie Cum explica meteorologii canicula din weekend
Vreme caniculară pe final de septembrie Sursa foto: Georgiana Dicu/Fanatik
ADVERTISEMENT

Prima zi de weekend va fi caracterizată de temperaturi de vară, deși marchează începutul toamnei astronomice. În unele zone temperaturile ating pragul caniculei. Iar vremea rămâne deosebit de caldă și luna viitoare.

Vreme de plajă pe final de septembrie

Pe litoral, în acest final de săptămână, temperaturile sunt numai bune pentru plajă, în jurul valorii de 26 de grade, în vreme ce apa mării rămâne caldă la 22-23 de grade.

ADVERTISEMENT

Poate de aceea, 10.000 de turiști și-au făcut rezervări pentru weekend. ”Locaţia noastră din Eforie Nord, deschisă pe toată perioada anului, în acest weekend are un grad de ocupare de 100%.

Bineînţeles că şi vremea este favorabilă, este o toamnă foarte plăcută la mare. Îi întâmpinăm pe oaspeţii noştri cu pachete promoţionele, ce includ inclusiv pachete spa”, spune pentru Observator News Sorina Dumitrașcu, şef recepție.

ADVERTISEMENT

Pentru restul ţării se anunță vreme și mai caldă, chiar caniculară. În Capitală, spre exemplu, termometrele vor indica în jur de 35 de grade la umbră. Temperaturile normale pentru această perioadă a anului sunt de doar 23 de grade.

Vremea rămâne caldă și în octombrie

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) anunță că, până la finele lunii octombrie, temperaturile vor rămâne ridicate, iar ploile vor fi extrem de puține. Această evoluție a vremii se datorează unui val de aer din nordul Africii.

ADVERTISEMENT

”Până în 20 octombrie, temperaturi tot aşa mai ridicate decât mediile climatologice, însă, atenţie, ele vor fi mai mari decât ar trebui să fie în mod normal, dar mai scăzute decât ce avem acum”, a declarat meteorologul Meda Andrei.

Medicii aavertizează însă că schimbările de temperatură ne afectează și sunt resimțite, mai ales de categoriile vulnerabile cum sunt vârstnicii, copiii și persoanele cu diverse afecțiuni.

ADVERTISEMENT

”Sistemul imunitar care trebuie să facă faţă la toate aceste variaţii de temeperatură suferă în primul rând, asta atrage după sine probleme de sănătate.

Cei mai afectaţi sunt bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice, cu comorbidităţi, copiii, persoanele cu anemii şi boli de sistem”, a explicat medicul Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

ADVERTISEMENT