Life

Țara din UE în care e cel mai ieftin să trăiești. Locul surprinzător pe care îl ocupă România

Națiunea europeană care are cele mai mici costuri în privința nivelului de trai. Ce poziție ocupă în clasament țara noastră.
15.12.2023 | 20:10
Tara din UE in care e cel mai ieftin sa traiesti Locul surprinzator pe care il ocupa Romania
Națiunea europeană care are cele mai mici costuri în privința nivelului de trai. Ce poziție ocupă în clasament țara noastră. Sursa foto: antena3.ro
ADVERTISEMENT

Țara din UE în care e cel mai ieftin să trăiești. Locul surprinzător pe care îl ocupă România, potrivit datelor publicate de Eurostat. În clasament sunt incluse și alte regiuni, cum ar fi Polonia, Ungaria, Croația sau Albania.

Națiunea europeană care are cele mai mici costuri în privința nivelului de trai. Ce poziție ocupă în clasament țara noastră

Națiunea europeană care are cele mai mici costuri în privința nivelului de trai. Ce poziție ocupă în clasament țara noastră când vine vorba de mâncare și cheltuielile lunare. În 2022 România s-a clasat pe primul loc.

ADVERTISEMENT

În 2023 am mai căzut o poziție și am ajuns pe doi. Primul loc este ocupat de această dată de vecinii noștri bulgari, unde cheltuielile pentru consum ale gospodăriilor sunt cele mai reduse din întreaga Europa.

Cetățenii din Bulgaria reușesc să trăiască cu un buget de 300 de euro în fiecare lună, în timp ce românii cheltuie cu 100 de euro mai mult. În țările unde gospodăriile au mai puțini bani pentru consum, cum este și cazul României, ajung să cheltuie cel mai mult pe alimente.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în locuințele în care intră mai multe venituri lunare, mâncarea deține numai o pondere relativ mică, cei mai mulți bani fiind îndreptați spre recreere și educație. Asta înseamnă că 28% din consumul gospodăriilor din România este alocat mâncării.

În țări precum Austria, Germania, Danemarca ponderea corespunzătoare nu depășește 12% din salariu încasat. Românii dau cei mai mulți bani pe mâncare și facturi și reușesc să ajungă destul de rar într-o vacanță.

ADVERTISEMENT

Pe ce cheltuie românii banii

Probabil ți-ai pus măcar o dată întrebarea: „Pe ce cheltuie românii banii?”, mai ales dacă la final de lună ai realizat că nu ți-a mai rămas nimic în conturile bancare. Ei bine, totul depinde de zona în care locuim și care dictează nivelul de trai.

Cei care locuiesc în Moldova nu au salarii foarte mari și strâng bani din timp pentru lemnele pentru iarnă sau pentru medicamente. Bucureștii sunt mai relaxați și își îndreaptă atenția spre cosmetice și obiecte vestimentare.

ADVERTISEMENT

În Cluj veniturile sunt cheltuite cel mai mult pe combustibil. Un raport al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză arată că este singurul județ din România unde produsul intern brut are o pondere de peste 5% în economia națională. Celelalte județe ating economii de 2%.

ADVERTISEMENT
Tags: