News

Țara europeană în care se vor vinde cârnați făcuti în laborator. Ce conțin, de fapt

Cârnații făcuți în laborator se vor vinde, în curând, într-o țară din Europa. Iată ce conțin.
19.04.2024 | 10:02
Tara europeana in care se vor vinde carnati facuti in laborator Ce contin de fapt
Țara europeană în care se vor vinde cârnați făcuti în laborator Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Carnea artificială câștigă din ce în ce mai mult teren. În încercarea de a salva animalele de la sacrificare, oamenii de știință început să creeze, în laborator, o alternativă la fel de delicioasă.

Olanda, primul stat UE care dă verde cârnaților făcuți în laborator

În curând, pe piețele din Olanda, vor apărea primi cârnați făcuți exclusiv în laborator, conform The Guardian.

ADVERTISEMENT

Creați în laboratoarele Meatable, aceștia conțin 28% grăsime de porc, îmbogățită cu mazăre texturată, năut, soia și proteine de grâu.

Reprezentanții Meatable spun că acești cârnații sunt viitorul producției de carne drabilă și etică, deoarece sunt făcuți din carne „crescută” din celule stem de porc în vase de fermentare din oțel, precum cele folosite la fabricarea berii.

ADVERTISEMENT

Înainte ca rețeta finală să fie înaintată pentru aprobarea de către autorități, în laboratoarele Meatable a fost organizată o degustare a acestor cârnați, iar oamenii s-au declarat încântați de gustul lor.

În iulie 2023, Olanda a devenit prima țară membră UE care a dat undă verde unor astfel de degustări. Până atunci, singura țară din lume, unde erau permise astfel de evenimente era Singapore.

ADVERTISEMENT

Doctorul Daan Luining, cofondatorul și directorul tehnic al Meatable, spune că fabricarea acestor cârnați reprezintă un pas important în lupta pentru salvarea animalelor și a mediului.

”Dacă aș fi fost capabil să fac o friptură complet vascularizată și funcțională în acest moment, probabil că aș fi primit un premiu Nobel.

ADVERTISEMENT

De asemenea, întrebarea este: vrei să faci biomimetism complet sau doar să scoți pe piață un produs pe care oamenii să îl mănânce cu plăcere?”, a declarat Daan Luining.

În cursul acestui an, Meatable speră să își lanseze cârnații nu doar în Olanda, ci și în Singapore. Mai mult, reprezentanții companiei spun că, în prezent, poartă discuții și cu Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA în vederea depunerii unei cereri de reglementare în această țară.

ADVERTISEMENT