News

Țara importantă care și-ar putea schimba numele. Guvernanții vor să renunțe la “mentalități coloniale”

Țara cu cea mai mare populație din lume este foarte aproape de a-și schimba numele. Conducătorii ei spun că vor să renunțe la “mentalități coloniale”.
06.09.2023 | 07:40
Tara importanta care siar putea schimba numele Guvernantii vor sa renunte la mentalitati coloniale
India și-ar putea schimba numele în următoarea perioadă. Guvernanții spun că vor să renunțe la “mentalități coloniale”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

India, cea mai populată țară din lume este foarte aproape de a-și schimba numele. În această lună, Parlamentul de la New Delhi va analiza o rezoluție în acest sens.

India și-ar putea schimba numele în următoarea perioadă. Guvernanții spun că vor să renunțe la “mentalități coloniale”

În a doua jumătate a anului 2023, India a depășit oficial China și a devenit cea mai populată țară din lume, cu aproape 1,43 miliarde de locuitori. Acum, statul asiatic se pregătește de o schimbare radicală.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la New Delhi, condus de Narendra Modi, va prezenta în Parlament o rezoluție pentru schimbarea numelui oficial al Indiei în ”Bharat”, notează publicația Economic Times.

Recent, liderul Congresului indian, Jairam Ramesh, a confirmat, de asemenea, că invitațiile oficiale la cina G20 adresate liderilor mondiali au fost trimise sub forma ”Președintele Bharat” în loc de ”Președintele Indiei”, cum se obișnuia anterior.

ADVERTISEMENT

Reamintim că statul din sudul Asiei India găzduiește summitul G20 în acest weekend. Bharat este un cuvânt care datează din vechile scripturi hinduse scrise în sanscrită și unul dintre cele două nume oficiale ale țării conform constituției sale.

În ultimii ani, Guvernul premierului Narendra Modi a încercat să elimine simbolurile persistente ale stăpânirii britanice din peisajul urban al Indiei, instituțiile politice și cărțile de istorie. Modificarea numelui va reprezenta, fără îndoială, cel mai important pas de până acum.

ADVERTISEMENT

Recent, în Parlament, deputatul Naresh Bansal a prezentat propunerea de modificare a numelui, spunând că numele ”India este un simbol al sclaviei coloniale” și ”ar trebui eliminat din Constituție”.

Ce spune opoziția politică din India

Aceste modificări plănuite de Guvernul Modi nu sunt privite cu un uriaș entuziasm de opoziție. Shashi Tharoor, din partidul de opoziție, a declarat pe Twitter: ”Sper că guvernul nu va fi atât de prost încât să renunțe complet la India. Ar trebui să continuăm să folosim ambele cuvinte, mai degrabă decât să renunțăm la pretenția noastră la un nume care miroase a istorie, un nume care este recunoscut în întreaga lume”.

ADVERTISEMENT

În replică, Ministrul de stat al Uniunii pentru Electronică și Tehnologie, Rajeev Chandrasekhar, a răspuns opoziției. A spus că țara este Bharat și că nu a fost nimic greșit când s-au adresat acele invitații la G20. ”Nu înțeleg ce este greșit în formularea Președintele Bharat. Țara noastră este Bharat. Nu cred că ar trebui să existe nicio problemă”, a spus Chandrasek.

ADVERTISEMENT
Tags: