Life

Țara în care electricitatea a devenit gratuită. Ce s-a întâmplat, de fapt

Țara în care electricitatea a fost gratuită. Locuitorii au menținut consumul în mod normal. Cum a fost posibil acest lucru.
27.11.2023 | 14:32
Tara in care electricitatea a devenit gratuita Ce sa intamplat de fapt
Țara în care electricitatea a devenit gratuită. Sursa foto: Freepik/pvproductions
ADVERTISEMENT

Țara în care electricitatea a devenit gratuit zilele trecute. Totul s-a întâmplat după ce s-a făcut o greșeală a unei companii. Locuitorii nu au plătit nimic pentru curentul electric.

Țara în care electricitatea a fost gratuită. Cum a fost posibil

Din cauza unei erori, prețurile la electricitate au coborât destul de mult. Gestionarul rețelei le-a cerut locuitorilor să mențină consumul la un nivel normal, chiar dacă unii vor avea parte de electricitate gratuită.

ADVERTISEMENT

Aproape o cincime dintre locuitorii Finlandei au contracte de furnizare de electricitate legate de prețurile de la bursă. Electricitatea consumată până vineri, la miezul nopții, a fost gratuită pentru aceștia.

Unii chiar au instalat un sistem automat care le încarcă mașina electrică sau cu care își pot încălzi casa atunci când sunt prețuri mici la electricitate.

ADVERTISEMENT

După ce compania norvegiană Kinect Energy AS, un participant pe piaţa de electricitate din Finlanda, a oferit o cantitate mult prea mare de energie electrică la licitațiile penntru stabilirea prețurilor de vineri. Acest lucru a dus la prăbușirea prețurilor.

Din greșeală, Kinect Energy a oferit o cantitate medie de 5.787 de Megawaţi de energie electrică pentru vineri. Cantitatea înseamnă aproape jumătate din consumul total de electricitate din Finlanda.

ADVERTISEMENT

În ziua de vineri, prețurile la electricitate s-au prăbușit până la un minim istoric de minus 203,40 euro pentru un Megawat-oră (MWh). Prețul mediu este de 35,28 euro pentru un MWh în regiunea scandinavă, astfel că scăderea a fost una uriașă.

“Fingrid speră că consumatorii nu vor reacţiona la aceste preţuri scăzute la electricitate pe bursă prin majorarea consumului, ci vor acţiona aşa cum ar face-o într-o zi normală de vineri.

ADVERTISEMENT

În acest fel, consumatorii pot ajuta la echilibrarea producţiei şi consumului şi la evitarea stresului inutil în sistem”, a informat gestionarul de reţea din Finlanda joi seara, prin intermediul unui comunicat de presă, potrivit wall-street.ro.

Cum a fost rezolvată situația

Vineri, în jurul orei prânzului, tranzacțiile intraday au contribuit la reechilibrarea tranzacției. Gestionarul de rețea Fingrid Oyj a revenit, astfel, la regimul normal de operare.

La începutul zilei, acesta a cerut companiilor de utilități să fie pregătite de furnizarea unei cantități suplimentare de electricitate, în cazul în care va fi nevoie.

Prețurile pentru ziua de sâmbătă au revenit la un nivel mai normal pentru acest moment din an. Mai exact, este vorba despre 72,39 euro pentru un Megawat pe oră.

ADVERTISEMENT