News

Tarifele RCA vor fi înghețate pentru 6 luni. Proiectul ASF va fi adoptat miercuri de Guvern

Tarifele RCA urmează să fie plafonate pentru 6 luni, la nivelul din 28 februarie 2023. Proiectul ASF va fi adoptat miercuri de Guvern.
05.04.2023 | 09:42
Tarifele RCA vor fi inghetate pentru 6 luni Proiectul ASF va fi adoptat miercuri de Guvern
Tarifele RCA, plafonate pentru 6 luni la nivelul din 28 februarie 2023. Măsura va fi adoptată de Guvern. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul prețurilor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Asta se precizează în proiectul ASF înaintat Guvernului.

Tarifele RCA, plafonate pentru 6 luni la nivelul din 28 februarie 2023. Măsura va fi adoptată de Guvern

În proiectul inițial al ASF, din 22 martie, era propusă plafonarea la nivelul datei de 1 martie 2022. În situația în care tarifele ar fi fost mai mari decât cele din 1 martie 2023, asigurătorii RCA ar fi fost obligați să aplice cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

ADVERTISEMENT

Încă de atunci, asigurătorii din țară au spus că aceasta este o măsură imposibil de aplicat. Ei au atras atenția că cele două tipuri de tarife au altă structură și nu pot fi comparate.

Peste doar câteva zile, pe 27 martie, ASF a venit cu un nou proiect. Modificarea fundamentală era aceea că nu vor mai fi luate în calcul prețurile de la 1 martie 2022, ci cele de la 28 februarie 2023. Acestea sunt cu 5% mai mari.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 5 aprilie, telenovela tarifelor RCA se va încheia. La ora 13.00, Guvernul urmează să aprobe, în şedinţă, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA, notează agenția Agerpres.

Va fi aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

ADVERTISEMENT

Potrivit notei de fundamentare, prin proiect se propune ”îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”.

ASF: Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor

Cei de la Autoritatea de Supraveghere Financiară arată, în expunerea de motive, că ”prin aplicarea acestei măsuri se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.

ADVERTISEMENT

De notat că, săptămâna trecută, proiectul privind plafonarea tarifelor RCA, aflat pe agenda şedinţei de Guvern, a fost amânat. S-a dorit analizarea celor mai bune opţiuni, potrivit unei informări a Executivului. A fost a doua oară în doar cinci zile, când Guvernul amână o decizie privind plafonarea prețurilor RCA.

ADVERTISEMENT