News

Țările cu risc crescut de malarie. MAE îi avertizează pe românii care vor să meargă aici

Lista țărilor unde se înregistrează un număr ridicat al cazurilor de malarie. MAE i-a avertizat pe români să evite astfel de destinații.
12.02.2024 | 23:51
Tarile cu risc crescut de malarie MAE ii avertizeaza pe romanii care vor sa mearga aici
Lista țărilor cu risc crescut de malarie. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Românii care și-au planificat vacanțe sau deplasări în afară țării trebuie să fie extrem de atenți. Recent, Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat prin care informează că, în unele țări, există un număr ridicat al cazurilor de malarie.

Țările care sunt afectate de malarie

Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat valabil pentru toți românii, mai ales pentru cei care au planificate diverse deplasări în afara României. Înainte de a călători, cetățenii sunt rugați să se informeze temeinic cu privire la riscurile la care se supun dacă pleacă în țările cu risc de malarie.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români care urmează să efectueze o deplasare internaţională să se informeze asupra condiţiilor de călătorie în ţările pe care intenţionează să le viziteze, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu ‘malarie de import’, începând cu luna ianuarie 2024.”, arată comunicatul emis de MAE.

Pentru a se asigura că sunt în afara oricărui pericol, românii sunt sfătuiți ca, înainte de a pleca din țară, să meargă la cabinetul de vaccinări internațional. Este de preferat ca această deplasare să se realizeze cu cel mult șase săptămâni înaintea călătoriei.

ADVERTISEMENT

Cum se pot feri românii de expunerea la malarie

Odată ajunși la astfel de cabinete, românii vor primi toate informațiile necesare pentru a sta departe de pericol pe parcursul vizitei în țările cu pricina. De asemenea, li se vor oferi sfaturi pentru a-și menține sănătatea și pentru a nu fi expuși la malarie.

De asemenea, românii au la dispoziție și alte căi pentru a fi informați. Ministerul Afacerilor Externe recomandă adresarea Institutului Național de Sănătate Publică, precum și accesarea paginilor oficiale:

ADVERTISEMENT
  • https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccinari-internationale/file
  • http://www.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Lista-cabinetelor-de-vaccinari-internationale.pdf
  • http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori

Pentru a se asigura că sunt mereu la curent cu cele mai noi modificări privind condițiile de călătorie, cetățenii români pot accesa pagina oficială MAE. Totodată, românii care sunt deja în țările afectate de malarie, au la dispoziție serviciul alertă prin SMS.

ADVERTISEMENT

Momentan, în România, au fost înregistrate între 25 și 35 de cazuri de malarie, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul le-a recomandat tuturor românilor să facă tot ce este necesar pentru a sta cât mai departe de malarie.

În special, sunt vizați cetățenii care călătoresc în zone ecuatoriale sau tropicale. Tocmai de aceea, se recomandă schema de vaccinare înaintea unei astfel de călătorii. Această schemă este personalizată în funcție de mai mulți factori. Medicul este singurul care o stabilește. Aceasta ia în considerare durata deplasării, destinația și de riscurile de îmbolnăvire din zonă.

Lista țărilor cu risc crescut de malarie poate fi consultată AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: