News

Taxă ireală pentru români. Crește cu 500% de la 1 ianuarie 2024: ”Nu plătesc, îi executăm!”

Autoritățile locale încep să majoreze ”taxa pe paragină”. În mai multe localități aceasta crește cu 500% de la 1 ianuarie 2024
28.10.2023 | 11:47
Taxa ireala pentru romani Creste cu 500 de la 1 ianuarie 2024 Nu platesc ii executam
Mai multe localități cresc impozitul pentru clădirile lăsate în paragină Sursa foto: caon.ro
ADVERTISEMENT

Este vorba despre supraimpozitarea imobilelor care nu sunt întreținute corespunzător de către proprietari. Mai multe autorități locale au aprobat majorarea substanțială a impozitelor.

Taxa care crește cu 500% de la 1 ianuarie 2024

Majorarea așa numitei ”taxe pe paragină“ ajunge la 500% în mai multe localități din țară. Majorarea urmează a fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2024 și nu vizează doar imobilele cu destinația de locuință, ci și clădirile monument istoric neîngrijite sau degradate, în care se desfășoară activități economice

ADVERTISEMENT

Una dintre localitățile cu destul de multe astfel de clădiri este Caransebeș, mai ales în zona centrală. City managerul Florin Bogdea este cel care se ocupă de această problemă în cadrul Primăriei Caransebeș.

Acesta a informat consilierii locali că procedurile vor fi finalizate până la sfârșitul anului. ”Din 2024 se aplică hotărârea privind majorarea impozitelor pentru aceste clădiri degradate.

ADVERTISEMENT

Procedural, o să-i notificăm până la finalul acestui an și vor plăti impozitul majorat. Venim în ședință cu fiecare clădire ca să stabilim cu cât se majorează pe fiecare caz, că poate una e degradată mai mult, alta mai puțin”, relatează România TV.net.

Lovitura pentru proprietarii acestor imobili va fi dublă, întrucât, de la 1 ianuarie 2024, cresc și impozitele și taxele locale, cu 13,8%, atât cât a fost rata inflației anul trecut, majorare obligatorie prin lege.

ADVERTISEMENT

Taxă majorată și la Caracal

La Caracal impozitul va fi majorat cu același procent. Zeci de proprietari, unii dintre ei notificați încă din 2021 vor plăti un impozit pe clădiri mai mare cu 300% până la 500%.

”Este prima dată când procedăm astfel, sunt 24 de imobile, au fost avertizați de două ori până acum, în cursul anului 2021 și 2022, li s-au trimis somații, au avut timp să facă reparații, să schimbe cumva aspectul caselor respective, n-au făcut-o, asta este.

ADVERTISEMENT

E un început, pentru că mai sunt și altele, noi am procedat doar la vârful de iceberg. Oricum, noi avem avertizați mai mulți, dar acestea sunt mai grave, acolo unde sunt în zone mai centrale”, a explicat primarul municipiului Caracal, Ion Marian Doldurea.

Primarul spune că administrația locală nu va mai fi sensibilă la niciun fel de scuză, întrucât acestor proprietari li s-au dat mai multe șanse să remedieze situația.

”Noi le-am solicitat să le vândă și așa cum sunt. De la caz la caz, sunt oameni în vârstă, îndărătnici, nici nu vând, nici nu dau la copii să repare, mai sunt câteva cazuri de societăți care n-au investit până acum. Sper să remedieze, va fi și pentru noi o experiență”, a adăugat primarul.

Pentru fiecare imobil pentru care s-a decis supraimpozitarea s-a aprobat o hotărâre de consiliu local, în cuprinsul hotărârii regăsindu-se inclusiv fotografia imobilului respectiv.

ADVERTISEMENT
Tags: