News

Locuințe insalubre în Europa. Peste 19 milioane de persoane, expuse la riscuri de sănătate și excludere socială

Mucegai, izolație termică deficitară, aglomerație, incendii: locuințele insalubre, un flagel pentru sănătatea europenilor.
06.09.2023 | 17:23
Locuinte insalubre in Europa Peste 19 milioane de persoane expuse la riscuri de sanatate si excludere sociala
19,2 milioane de persoane din Europa trăiesc în locuințe care nu corespund standardelor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Spații înghesuite, mucegai, izolație termică deficitară, nerespectarea normelor de siguranță, infiltrații de apă, umezeală. Sunt doar câteva dintre condițiile care duc la clasificarea unei locuințe ca fiind insalubră. Potrivit Eurostat, 19,2 milioane de persoane din Europa trăiesc în locuințe care nu corespund standardelor.

Locuințe insalubre: condițiile precare afectează siguranța și sănătatea

Într-un raport publicat marți, Fundația Abbé Pierre și Federația europeană a organizațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost (FEANTSA) avertizează asupra condițiilor precare de locuit din Europa și a amenințării pe care acestea o reprezintă pentru sănătatea și siguranța celor care le ocupă.

ADVERTISEMENT

Spații înghesuite, mucegai, izolație termică deficitară, nerespectarea standardelor de siguranță, infiltrații de apă, umezeală: acestea sunt doar câteva dintre condițiile care duc la clasificarea locuințelor ca fiind improprii pentru locuit. În Europa, 19,2 milioane de persoane trăiesc în acest tip de locuințe, potrivit datelor Eurostat.

„În timp ce calitatea medie generală a locuințelor s-a îmbunătățit constant în ultimii douăzeci de ani, traiul în locuințe care nu corespund standardelor, prost izolate, nefuncționale sau supraaglomerate rămâne o realitate pentru o proporție semnificativă a populației europene”, subliniază Fundația Abbé Pierre și FEANTSA într-un raport comun privind locuințele precare și lipsa de adăpost, potrivit Euractiv.

ADVERTISEMENT

Aceste locuințe degradate nu sunt lipsite de consecințe pentru sănătatea celor care locuiesc în ele. În timpul crizei Covid-19, studiile au arătat că persoanele care locuiesc împreună în spații mici sunt mai predispuse la contractarea și transmiterea bolii. „Supraaglomerarea face ca virușii să se răspândească mai mult”, confirmă Sarah Coupechoux de la Fondation Abbé Pierre.

100.000 de decese pe an, atribuite locuințelor mizere

Alte exemple includ mucegaiul de pe pereți, care poate duce la astm și probleme respiratorii, în timp ce plumbul și azbestul sunt responsabile pentru anumite tipuri de cancer și tulburări neurologice. Pe lângă răspândirea virușilor, locuințele dărăpănate au defecte de siguranță care pot duce la situații dramatice.

ADVERTISEMENT

În Marsilia (Bouches-du-Rhône), opt persoane au murit în noiembrie 2018 după ce trei clădiri s-au prăbușit. Experții desemnați de instanțe au fost de acord în unanimitate că imobilele erau dărăpănate și prezentau riscuri de siguranță pentru ocupanții lor. Un alt defect de siguranță comun în locuințele de calitate inferioară este reprezentat de sistemele de încălzire deficitare, care pot fi cauza unor incendii. Potrivit OMS Europa, 100.000 de decese în fiecare an sunt atribuite locuințelor insalubre.

Riscul excluderii sociale

Mai puțin vizibilă, dar la fel de gravă, este sănătatea mentală a persoanelor cu locuințe precare. „Locuințele slab ventilate, slab iluminate sau cu pereți întunecați sunt factori care contribuie la excluderea socială a unei persoane”, analizează Sarah Coupechoux. În schimb, atunci când oamenii sunt relocați într-o locuință decentă și se simt mai bine în mediul lor, raportul arată o reducere a episoadelor de depresie.

ADVERTISEMENT

Constatările sunt similare în cazul copiilor, care sunt și mai vulnerabili atunci când sunt victime ale unei locuințe precare sau ale lipsei de adăpost. „Ei se descurcă mai bine la școală atunci când locuiesc într-o locuință decentă”, spune Sarah Coupechoux, subliniind că 2.000 de copii dorm în stradă în Franța.

Într-un raport privind copiii fără adăpost publicat în octombrie 2022, UNICEF Franța avertiza că „lipsa unei locuințe poate afecta dezvoltarea copiilor în diferitele medii în care trăiesc (familie, școală, prieteni), ceea ce duce la o stare de rău și chiar la apariția unor probleme de sănătate mintală”.

Aproape 900.000 de persoane fără adăpost în Europa

Raportul mai arată că, în 2023, 895.000 de persoane sunt fără adăpost în Europa. Această cifră este în creștere în multe țări, potrivit Fundației Abbé Pierre, care consideră că situația este „îngrijorătoare”. În Germania, 84.500 de persoane trăiesc în stradă sau se află într-o situație de persoane fără adăpost ascunsă. În Spania, 28.552 de persoane sunt fără adăpost, cu 24% mai multe decât în 2012.

Deși locuința nu este o competență a UE, Bruxelles s-a ocupat de această problemă în 2021, lansând Platforma europeană de luptă împotriva lipsei de locuințe, al cărei obiectiv principal este de a pune capăt acestui flagel până în 2030. „Această platformă ne va permite să facem schimb de bune practici și să găsim soluții concrete care pot fi adaptate fiecărui teritoriu”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale în 2022, în marja unei reuniuni privind persoanele fără adăpost, organizată de președinția franceză a UE.

„Combaterea acestui fenomen necesită o abordare multidimensională, care să ia în considerare nu doar locuințele, ci și serviciile sociale, sprijinul psihologic și formarea profesională”, a adăugat el. În ajunul alegerilor europene din 2024, viitoarea Comisie Europeană va trebui să continue munca pe care a început-o deja, insistă Sarah Coupechoux, adăugând că „miezul problemei este finanțarea”.

Având în vedere această situație, Fondation Abbé Pierre și FEANTSA solicită guvernelor și instituțiilor UE să recunoască locuințele de calitate inferioară ca fiind o problemă de sănătate publică. Într-un moment în care executivul european a anunțat un val de renovări de locuințe pentru a îmbunătăți performanța energetică a clădirilor până în 2030, experții din raport consideră că aceasta este o oportunitate de a eradica problema persoanelor fără adăpost. Cu o condiție, însă: „Să ofere gospodăriilor cele mai vulnerabile un sprijin și o asistență financiară suficiente”.

ADVERTISEMENT