News

Se introduce taxa de stațiune pe litoralul românesc. Ce au anunțat autoritățile că vor face cu banii srânși

O nouă taxă va intra în vigoare din această vară pe litoralul românesc. Aceasta se va intitula ”taxa de stațiune” și va însemna 1% din tariful unei nopți de cazare în Mamaia Nord și în Năvodari.
19.02.2022 | 20:02
Se introduce taxa de statiune pe litoralul romanesc Ce au anuntat autoritatile ca vor face cu banii sransi
Banii încasați din taxa de stațiune vor fi investiți de autorități în dezvoltarea infrastructurii din zonă
ADVERTISEMENT

Începând cu anul trecut, turiștii care s-au cazat în stațiunile Saturn, Venus, Jupiter, Neptun și Olimp au plătit o taxă de 5 lei pe zi de sejur. Pentru vara lui 2022 a fost anunțată introducerea unei noi taxe, care va fi plătită de cei care vor dori să se cazeze în Mamaia Nord sau în Năvodari.

Echivalentă cu 1% din tariful unei nopți de cazare, noua taxă a fost bine primită de operatorii economici, care speră ca banii strânși de autorități să fie investiți în infrastructură, dar și în promovarea litoralului românesc.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de sume foarte mici, care nu vor avea un impact asupra bugetului turiștilor”

”Taxa de stațiune sau hotelieră este absolut firească. Se stabilește de către Consiliul Local, iar veniturile trebuie să ajungă la dezvoltarea și promovarea stațiunii respective. Nu cred că va scădea numărul, din contră, stațiunea trebuie promovată și este nevoie de acești bani în buget”, declară managerul unei agenții de turism, citat de antena3.ro.

”Spre exemplu, dacă noaptea de cazare costă 400 de lei, turistul va plăti în plus suma de 4 lei, taxa de promovare turistică. Vorbim de sume foarte mici, care nu vor avea un impact asupra bugetului turiștilor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei Năvodari, Elena Aftene.

ADVERTISEMENT

Banii strânși vor fi investiți în promovarea stațiunilor

Operatorii economici de pe litoral speră că acest lucru să ducă la dezvoltarea stațiunii, asta pentru că mare parte din banii colectați prin această taxă vor fi folosiți tocmai pentru promovarea destinației, atât la evenimente interne, cât și externe.

Noua taxă, care se referă strict la stațiunile Mamaia Nord și Năvodari, a fost votată săptămâna trecută de consilierii locali din Năvodari, care au girat un proiect inițiat de primarul localității, Florin Chelaru.

ADVERTISEMENT

”Banii colectați din această taxă au o destinație exactă – ei vor fi utilizați exclusiv pentru dezvoltarea și promovarea stațiunii Mamaia Nord-Năvodari”, a declarat primarul din Năvodari.

Și orașele cu profil turistic au introdus taxa respectivă

Pensionarii, persoanele cu handicap, veteranii de război și persoanele venite cu bilete de tratament sunt exceptate de la plata taxei, indiferent de stațiunea în care au ales să se cazeze de-a lungul sejurului petrecut pe litoralul românesc.

ADVERTISEMENT

După modelul practicat deja în Cluj sau Oradea, și autoritățile locale din Suceava studiază varianta introducerii unei taxe pentru turiștii care vin în oraș. Taxa urmează însă să fie de 3% din prețul unei nopți de cazare, banii strânși urmând să fie investiți tot în industria turismului.

ADVERTISEMENT
Tags: