News

Te protejează masca medicală dacă nimeni din jurul tău nu o mai poartă? Care este răspunsul specialiștilor

Cu toate că nimeni din jurul tău nu poartă mască de protecție, nu înseamnă că ar trebui să faci la fel. Iată ce spun studiile despre protecția oferită de o mască.
22.09.2021 | 17:08
Te protejeaza masca medicala daca nimeni din jurul tau nu o mai poarta Care este raspunsul specialistilor
ADVERTISEMENT

Este foarte adevărat faptul că o mască de protecție este cea mai eficientă atunci când toți oamenii dintr-o încăpere poartă un astfel de accesoriu.

În cazul în care o persoană infectată poartă mască, cea mai mare parte a particulelor infecțioase pe care aceasta le expiră sunt captate în mască.

ADVERTISEMENT

Iar când mai puține particule virale plutesc prin cameră, măștile celorlalți le vor bloca înainte de o eventuală infecție.

Totuși, din ce în ce mai multe dovezi arată că masca de protecție îl protejează pe purtător și în cazul în care cei din jurul său nu au măști.

ADVERTISEMENT

Nivelul de protecție depinde de calitatea măștii și de cât de bine se așază pe față.

În cazul unui focar de la un hotel din Elveția, câțiva angajați și un oaspete care au fost testați pozitiv au fost cei care purtau viziere fără măști. Cei care purtau măști nu au fost infectați.

În plus, un studiu din Tennessee arată că în comunitățile unde este necesară purtarea măștii de protecție, există rate de spitalizare mai scăzute.

ADVERTISEMENT

”Angajații din domeniul medical, cercetătorii care lucrează cu patogeni periculoși, dar și muncitorii care pot fi expuși la particule periculoase folosesc măști specializate, precum N95, pentru protecție; așa știm că o mască eficientă și așezată bine pe față funcționează”, afirmă Linsey Marr, profesor de inginerie la Virginia Tech și unul dintre experții mondiali cu privire la transmisiile virale.

Mai multe studii de laborator au documentat faptul că masca protejează purtătorul, cu toate că această protecție variază în funcție de tipul măștii, materialul din care e realizată, cadrul de experiment și modul în care expunerea la particule e măsurată.

ADVERTISEMENT

Totuși, toate aceste studii au aceeași concluzie: masca reduce potențialul de expunere al purtătorului. Mai jos poți citi despre mai multe studii care atestă acest lucru.

Ce spun studiile despre eficiența măștilor de protecție

Un studiu de la Center for Disease Control and Prevention arată că o mască chirurgicală standard protejează purtătorul de aproximativ 7,5% din particulele generate de o tuse simulată.

Totuși, dacă elasticele măștii sunt înnodate pentru a o face mai strânsă pe față, iar dacă aceasta la rândul său este strânsă astfel, expunerea este redusă cu aproximativ 65%. Acoperirea măștii chirurghicale cu o mască textilă reduce expunerea cu 83%.

Un studiu de la Virginia Tech a analizat cât de eficiente sunt măștile chirurgicale, măștile realizate acasă și vizierele, având în vedere dimensiunea particulelor.

Cercetarea a arătat că majoritatea măștilor pot bloca particulele mari, precum cele rezultate dintr-un strănut.

Atunci când cercetătorii au analizat particulele mai mici, protecția a variat de la aproape 0 pentru o vizieră la 30% pentru o mască chirurgicală.

Având în vedere descoperirile, dr. Marr și colegii săi au concluzionat că o mască în două straturi, realizată dintr-un textil flexibil și foarte dens, alături de un material filtrant, precum o mască chirurgicală, poate oferi protecție bună, reducând contactul cu 70% dintre particulele mici și cu 90% pentru paritculele mari.

De asemenea, un studiu din Tokio a testat cât de eficiente sunt măștile în fața particulelor de SARS-CoV-2.

Studiul a arătat că și o simplă mască de bumbac poate oferi protecție (de 17 – 27%), însă măștile chirurgicale sunt mai eficiente (47 – 50%).

Cele mai bune sunt măștile N95. Una bine strânsă pe față oferă protecție de 79 – 90%.

Cele mai bune măști pentru protecția în fața pericolelor

Deși majoritatea studiilor folosesc capete de manechine pentru teste, un studiu din 2008 a avut ca subiect de studiu persoane, pentru a măsura cât de bune sunt măștile.

Subiecții au purtat mai multe tipuri de măști cu receptori speciali, care puteau măsura concentrația de particule pe ambele părți ale măștii.

În cazul acestui studiu, măștile de textil reduceau expunerea cu 60%, măștile chirurgicale cu 76%, iar măștile N95 reduceau expunerea cu 99%.

Deși studiile arată că masca protejează purtătorul, cât de bine o face fiecare mască depinde de condițiile reale de purtare, inclusiv de cât de mulți oameni poartă măști, dacă o persoană se află în situații de risc ridicat sau care e rata de infectare din comunitate.

Studiile de laborator arată că o mască medicală de calitate, ca N95, KN95 sau KF94 oferă cea mai bună protecție.

Deși vaccinarea rămâne cea mai facilă protecție în fața Covid-19, chiar și persoanele vaccinate sunt îndrumate să evite aglomerațiile sau grupurile mari de persoane aflate la interior.

Având în vedere că varianta Delta este și mai contagioasă decât cele anterioare, dr. Marr sugerează purtarea unei măști cât mai eficiente.

”Dacă sunt într-o situație în care trebuie să mă bazez doar pe masca mea pentru protecție aș purta cea mai bună mască disponibilă pe care o am, de tip N95”, arată dr. Marr, citată de nytimes.com.

Aceasta mai concluzionează că ”deoarece varianta Delta s-a dovedit a fi mult mai ușor transmisibilă și deoarece și persoanele vaccinate transmit boala, trebuie să purtăm cele mai bune măști în situațiile de risc crescut.”

ADVERTISEMENT