News

Telescopul european Euclid a ajuns în spațiu la bordul unei rachete SpaceX. Misiunea sa este dezlegarea misterului energiei si materiei intunecate

Misiunea telescopului este de a realiza o hartă 3D a Cosmosului pentru elucidarea misterului energiei și materiei întunecate, ce reprezintă 95% din Univers
02.07.2023 | 18:24
Telescopul european Euclid a ajuns in spatiu la bordul unei rachete SpaceX Misiunea sa este dezlegarea misterului energiei si materiei intunecate
Telescopul Euclid și misiunea ESA în explorarea Cosmosului. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Telescopul spațial european Euclid a fost lansat din Florida, la bordul unei rachete SpaceX, în încercarea de a rezolva una dintre cele mai mari întrebări din domeniul științei: din ce este alcătuit Universul?

Misiunea telescopului Euclid

Misiunea telescopului Euclid este de a realiza o imensă hartă 3D a Cosmosului, în încercarea de a stabili unele dintre proprietățile așa-numitei materii și energii întunecate. Împreună, aceste fenomene par să controleze forma și expansiunea a tot ceea ce vedem în spațiu.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cercetătorii recunosc că nu știu aproape nimic despre ele. Nici materia întunecată și nici energia întunecată nu sunt detectabile în mod direct. Acest mare decalaj în cunoaștere înseamnă că nu ne putem explica cu adevărat originile, a declarat profesorul Isobel Hook.

Informațiile oferite de telescopul spațial Euclid vor fi cea mai bună șansă pentru a găsi răspunsurile la aceste întrebări, crede astronomul de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

“Va fi ca și cum am porni la drum pe o navă înainte ca oamenii să știe unde se află pământul în diferite direcții. Vom cartografia Universul pentru a încerca să înțelegem unde ne încadrăm în el și cum am ajuns aici – cum a ajuns întregul Univers de la punctul Big Bang la frumoasele galaxii pe care le vedem în jurul nostru, la Sistemul Solar și la viață”, a declarat ea pentru BBC News.

Telescopul Euclid, în valoare de 1,4 miliarde de euro, a fost lansat sâmbătă cu o rachetă SpaceX Falcon-9 de la Cape Canaveral la ora locală 11:12 (15:12 GMT).

ADVERTISEMENT

Euclid a fost expediat într-o poziție de observare la aproximativ 1,5 milioane de km de Pământ, pe partea opusă a planetei față de Soare. Deși este în primul rând un proiect al Agenției Spațiale Europene, misiunea are contribuții științifice și inginerești semnificative și din partea agenției spațiale americane (NASA).

Cum va proba Euclid partea întunecată a Cosmosului

Experimentele anterioare au sugerat că energia întunecată reprezintă aproximativ 70% din toată energia din Univers, materia întunecată aproximativ 25%, iar toată materia vizibilă – stelele, gazele, praful, planetele, noi – reprezintă restul de 5%.

ADVERTISEMENT

Pentru a desluși natura energiei și materiei întunecate, Euclid va efectua un studiu de șase ani, cu două direcții. O sarcină cheie va fi cartografierea distribuției materiei întunecate, acea materie care nu poate fi detectată direct, dar despre care astronomii știu că există datorită efectelor sale gravitaționale asupra materiei pe care o putem vedea.

Galaxiile, de exemplu, nu și-ar putea păstra forma dacă nu ar exista o “schelă suplimentară”. Se presupune că aceasta este materia întunecată – oricare ar fi ea.

Deși această materie nu poate fi văzută în mod direct, telescopul poate să îi traseze distribuția prin observarea modului subtil în care masa sa distorsionează lumina provenită de la galaxiile îndepărtate. Telescopul spațial Hubble a făcut acest lucru pentru prima dată pentru o mică bucată de cer – doar două grade pătrate. Euclid va face acest lucru pe o suprafață de 15.000 de grade pătrate de cer – puțin peste o treime.

În centrul tuturor acestor activități se va afla camera VIS (camera vizibilă) a telescopului, dezvoltată în Marea Britanie. “Imaginile pe care le va produce vor fi uriașe”, a declarat profesorul Mark Cropper de la Mullard Space Science Laboratory din cadrul UCL. “Ar fi nevoie de mai mult de 300 de televizoare de înaltă definiție pentru a afișa de fapt doar o singură imagine”.

Energia întunecată este un concept foarte diferit de materia întunecată. Această “forță” misterioasă pare să accelereze expansiunea Universului. Recunoașterea existenței și a efectului său în 1998 a adus trei oameni de știință un premiu Nobel.

Euclid va investiga fenomenul prin cartografierea distribuției tridimensionale a galaxiilor.

Modelele din marile goluri care există între aceste obiecte pot fi folosite ca un fel de “etalon” pentru a măsura expansiunea în timp. Din nou, studiile de la sol au făcut acest lucru pentru volume mici de cer; Euclid va măsura însă pozițiile precise a aproximativ două miliarde de galaxii până la o distanță de aproximativ 10 miliarde de ani-lumină de Pământ.

“Vom putea pune apoi câteva întrebări interesante”, spune profesorul Bob Nichol de la Universitatea Surrey. “Este accelerația aceeași în toate punctele din Univers? Astăzi, facem un fel de medie a tot ceea ce măsurăm. Dar ce se întâmplă dacă accelerația de acolo nu este aceeași cu cea de aici? Asta ar fi o descoperire științifică”, a declarat acesta pentru BBC News.

Euclid nu va putea spune definitiv “aceasta este natura materiei întunecate și a energiei întunecate”, dar ceea ce ar trebui să facă este să restrângă domeniul de aplicare al modelelor și ideilor care inundă gândirea actuală. El va concentra atenția teoreticienilor și a experimentatorilor.

De exemplu, ar putea introduce idei noi privind modul de detectare a particulelor despre care se crede în prezent că reprezintă o mare parte din materia întunecată. Toate căutările de până acum au rămas fără rezultat.

În ceea ce privește energia întunecată, Euclid le poate spune oamenilor de știință că, departe de a fi o proprietate intrinsecă a vidului din spațiu – cea mai bună presupunere a lor actuală – această forță necunoscută are o explicație mai bună într-o teorie modificată a gravitației. Și aceasta ar fi o descoperire științifică.

“O posibilitate este că energia întunecată este de fapt o a cincea forță, o forță nouă în Univers care operează doar la scări uriașe, deci nu influențează viața aici pe Pământ”, a declarat profesorul Mark McCaughrean, consilier principal al ESA pentru știință și explorare.

“Dar, bineînțeles, ar putea influența enorm soarta Universului nostru – cât de mult se va extinde? Va continua să accelereze la nesfârșit, devenind din ce în ce mai mare? Sau poate că totul se va prăbuși din nou.”

ADVERTISEMENT