Temperatura ideală pentru la reduce factura la curent sau gaz. Câte grade trebuie să ai în casă dacă vrei să reduci costurile și să economistești bani în sezonul rece. Sfaturile experților și recomandările pe care le au pentru români.
Cât de cald trebuie să avem în locuință pentru a avea o factură mică la curent sau la gaze, iarna asta. Ce spun specialiștii, dar și care sunt factorii pe care trebuie să îi ia în calcul oamenii pentru a respira un aer curat.
Organizația Mondială a Sănătății este de părere că un mediu rece poate inflama plămânii și în plus, inhibă circulația. Din păcate, în felul acesta se ajunge la probleme respiratorii și cardiovasculare, mai ales dacă este vorba de copii și vârstnici.
Temperatura minimă recomandată pentru a avea constant un mediu sigur și echilibrat este de cel puțin 18 grade Celsius. Conform evz.ro, căldura nu trebuie să depășească 22-23 de grade Celsius pe timpul zilei și 19 grade Celsius noaptea.
Aceste recomandări sunt pentru toate țările care au climă temperată sau moderat rece. De asemenea, aceste sfaturi sunt ideale pentru a reduce facturile la energie electrică, cât și la gaze naturale pe timpul iernii.
Mai mult, OMS susține că fiecare cameră din casă trebuie să aibă o anumită temperatură. Spre exemplu, în dormitor trebuie să avem între 16 și 19 grade Celsius, iar în sufragerie între 20 și 22 de grade Celsius. În bucătărie termometrul nu trebuie să arate de mai mult de 20 de grade Celsius.
De asemenea, specialiștii mai adaugă că în baie temperatura ideală se încadrează între 22 și 24 de grade Celsius, în hol între 15 și 18 grade Celsius, iar în cămară termometrul nu trebuie să depășească 18 grade Celsius.
Pentru a avea o factură mai mică la curent sau gaze trebuie să ținem cont de temperaturile din locuință, care nu trebuie să fie foarte ridicate. Fiecare grad în plus generează o creștere între 5 și 10% în privința consumului de energie electrică.
În altă ordine de idei, specialiștii spun că un apartament situat la un etaj superior are nevoie de mai puțină căldură decât unul aflat la primele etaje. Pentru a menține temperatura optimă în casă trebuie să aerisești constant, să controlezi umiditatea și să folosești sisteme de încălzire cu termostat.