News

Un stat din India, în pragul războiului civil. Premierul Narendra Modi amenințat cu un vot de neîncredere

În statul Manipur se desfășoară un război pe care India vrea să-l ascundă. Violențele aduc o moțiune de cenzură premierului Narendra Modi
28.07.2023 | 13:10
Un stat din India in pragul razboiului civil Premierul Narendra Modi amenintat cu un vot de neincredere
Violențele din Manipur l-au adus pe Narendra Modi în fața unei moțiuni de cenzură Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la atentate cu bombă la decapitări, violențele etnice au cuprins Manipur în ultimele două luni. Statul, împins în pragul războiului civil, se confruntă cu o pană de internet, iar criza pare a fi ignorată de premierul Narendra Modi.

Un stat din India, în pragul războiului civil

Un grup mare de bărbați înarmați cu țevi și cărămizi blochează drumul către capitala statului Manipur, Imphal. Mulțimea îi lasă să treacă doar pe cei pe care nu îi consideră dușmanii lor – în acest caz, comunitatea tribală Kuki, în majoritate Kuki, care a trăit în armonie alături de populația majoritară Meitei timp de zeci de ani, până la explozia bruscă de violență etnică de acum două luni și jumătate.

ADVERTISEMENT

În câteva zile, acest stat din colțul nord-estic al Indiei – aflat la peste 2.400 de kilometri de Delhi și la doar aproximativ 113 kilometri de granița cu Myanmar – a fost împărțit în teritorii controlate de fiecare parte, cu bărbați din fiecare comunitate care au luat armele pentru a forma miliții private și au înființat puncte de control de-a lungul drumurilor principale, completate cu tranșee, buncăre și patrule înarmate, scrie The Independent.

Potrivit cifrelor oficiale, cel puțin 142 de persoane au murit până în prezent în lupte, numărul real fiind probabil mult mai mare. Incendiile au reprezentat fundalul – casele și lăcașurile de cult au fost incendiate. A fost dificil să se verifice adevărata amploare a situației, în parte din cauza faptului că guvernul indian a interzis presei străine să călătorească în regiune, iar în parte din cauza unei pene de internet care a restricționat fluxul de informații în acest stat.

ADVERTISEMENT

Guvernul a desfășurat aproximativ 10.000 de soldați suplimentari din armata indiană și din trupele paramilitare Assam Rifles pentru a încerca să restabilească ordinea, dar nu au reușit să împiedice strămutarea a peste 40.000 de persoane care trăiesc acum în aproape 350 de tabere de ajutorare. Printre ororile comise în timpul violențelor se numără următoarele arderea – și în cel puțin un caz decapitarea – unora dintre cei care luptau; familii care povestesc despre credința că fiii lor au fost torturați în loc să moară în timpul schimburilor de focuri de armă; sate care își fac rezerve de arme pentru a-și proteja casele de atacuri.

Lipsa internetului explică de ce a fost nevoie de două luni pentru ca o înregistrare video sfâșietoare cu două femei Kuki defilând goale pe străzi să apară și să provoace indignare națională din partea întregului spectru politic, forțându-l pe premierul Narendra Modi să rupă tăcerea cu privire la criza care se desfășoară într-un stat controlat de Partidul său Bharatiya Janata (BJP) cu mai puțin de un an înainte de alegerile generale preconizate.

ADVERTISEMENT

Narendra Modi, în fața unui vot de neîncredere

Partidele de opoziție au forțat acum un vot de neîncredere în parlament. BJP are o majoritate clară, așa că moțiunea va cădea – dar scopul este de a asigura o dezbatere despre violențele din Manipur.

Premierul indian Narendra Modi se va confrunta cu o moțiune de cenzură în parlament, după ce un deputat din Congres, principalul partid de opoziție din India, a introdus o moțiune privind violențele în curs de desfășurare în statul Manipur din nord-estul țării. Om Birla, președintele Lok Sabha, sau camera inferioară a parlamentului, a aprobat miercuri moțiunea, precizând că va decide în curând când vor avea loc dezbaterea și votul.

ADVERTISEMENT

Partidul de guvernământ al lui Modi, Bharatiya Janata Party (BJP) și aliații săi naționaliști hinduși au o majoritate covârșitoare în parlament, ceea ce aproape că îi garantează supraviețuirea politică. Dar liderii opoziției speră că această mișcare îl va forța pe liderul indian să vorbească pe larg despre confruntările etnice din Manipur, care au dus la moartea a peste 130 de persoane și la strămutarea altor zeci de mii.

“Suntem conștienți că cifrele nu sunt în favoarea noastră”, a declarat miercuri deputatul opoziției Manoj K Jha, citat de TIME. “Dar nu este vorba despre cifre, premierul va trebui să vorbească în parlament în urma unei moțiuni de cenzură.”

Modi va trebui acum să dea o declarație detaliată ca răspuns la moțiune în sesiunea de muson a parlamentului, care se desfășoară între 20 iulie și 11 august. Moțiunea va fi urmată de o dezbatere înainte de a fi supusă la vot, așteptată în următoarele 10 zile.

Arati Jerath, un proeminent comentator politic indian, a declarat că guvernul “ar putea eluda” moțiunea prin “crearea unui scandal suficient de mare pentru a forța încheierea mai devreme a sesiunii musonice”.

Presiune pe Modi înaintea alegerilor din 2024

BJP plănuiește să accelereze acțiunile legislative cu privire la 21 de noi proiecte de lege în timpul sesiunii musonice, dar insistența opoziției de a avea un răspuns din partea lui Modi ar putea determina cele două partide să se angajeze într-un impas.

“Guvernul se află în defensivă în legătură cu Manipur. Deși acest lucru ar însemna să sfideze regulile și convențiile parlamentare, nu ar fi prima dată când guvernul ar fi modificat regulamentul”, adaugă Jerath.

Moțiunea de cenzură semnalează o încercare mai amplă a partidelor de opoziție de a crește presiunea asupra lui Modi înainte de alegerile generale din mai 2024. Săptămâna trecută, 26 de partide de opoziție au anunțat Alianța națională indiană pentru dezvoltare incluzivă, sau INDIA, afirmând că viitorul democrației multipartidiste și al fundamentelor seculare ale țării sunt în pericol sub conducerea lui Modi. În replică, BJP a numit noua alianță un grup de “partide egoiste, corupte și dinastice”.

Aceasta este a doua oară când Modi se confruntă cu o moțiune de cenzură de la venirea la putere în 2014. În 2018, un deputat al Congresului a depus o moțiune care a fost respinsă după o dezbatere de 12 ore pe tema statului Andhra Pradesh, care a fost împărțit în mod controversat în două de către guvernul lui Modi și căruia i s-a acordat un statut de categorie specială pentru facilități fiscale pentru a atrage noi investitori.

Accesul la internet, întrerupt

Confruntările au început după ce membrii mai multor triburi de pe dealuri, inclusiv Kuki, care se bucură de un statut protejat de minorități, au protestat împotriva planurilor de extindere a acestui statut la comunitatea Meitei, care reprezintă aproximativ 53% din populația din Manipur.

În acest fel, Meitei ar fi avut acces la aceleași beneficii și cote de locuri de muncă guvernamentale și de educație ca și triburile minoritare. Demonstrațiile Kukis au dus la ciocniri în satul Churachandpur, la 63 kilometri de Imphal, la începutul lunii mai, înainte de a se răspândi în tot statul într-un val de violență care a șocat națiunea.

Partidele de opoziție au cerut guvernului să restabilească pacea în Manipur înainte ca statul să fie divizat irevocabil, iar unii lideri Kuki au cerut crearea unui stat separat pentru a-și găzdui poporul în siguranță, spunând că Kukis sunt “hăituiți” din Valea Imphal, cu Meiteis “arzându-le coloniile, așezările și bisericile”.

Ministrul de interne Amit Shah, unul dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Narendra Modi, a vizitat Manipur la sfârșitul lunii mai pentru a analiza situația de securitate, dar de atunci nu a mai făcut acest lucru. Pe fondul criticilor potrivit cărora India se află pe locul al doilea în lume în ceea ce privește întreruperile accesului la internet, conexiunile în bandă largă au fost restabilite în această săptămână – dar datele mobile rămân întrerupte.

Chiar și parcurgerea distanțelor scurte în Manipur este acum o provocare, în condițiile în care controlul asupra satelor și orașelor este împărțit între cele două grupuri și fiecare parte are propriile granițe, separate de zone tampon. Drumurile care leagă dealurile de Valea Imphal sunt presărate cu baricade și posturi de control regulate aparținând milițiilor armate de ambele părți, precum și cu cele operate de forțele de securitate și de poliția de stat care se străduiesc să stăpânească situația.

Pe drumul de la Imphal, dominat de Meitei, via Bishnupur, spre Churachandpur, majoritar Kuki, situat la doar 63 kilometri de capitală, există mai multe baricade de acest tip, construite din sârmă ghimpată, țevi mari de construcție și mormane de noroi. Drumul este mărginit de vehicule carbonizate, moloz și rămășițe de case arse, amintind cât de repede și cât de departe s-a extins acest conflict.

Civilii se înarmează și se antrenează

Sătenii înarmați cu puști și arme de vânătoare cu țeavă dublă sunt pregătiți la așa-numita graniță a orașului Churachandpur, unde a început această criză, urmărind fiecare vehicul care se apropie din spatele buncărelor lor cu saci de nisip. Civilii “de serviciu” cer să verifice documentele și pun întrebări despre identitatea și trecutul fiecărui vizitator, precum și despre scopul vizitei, înainte de a le permite să intre pe “teritoriul lor”.

În timp ce străinii nu sunt, în general, amenințați, membrii comunităților Kuki sau Meitei nu pot trece într-o zonă controlată de cealaltă parte – și știu că își riscă viața dacă încearcă. Nici măcar forțele armate nu pot circula liber.

Pe măsură ce rapoartele despre astfel de violențe brutale s-au răspândit, tinerii din ambele comunități au început să caute cursuri de pregătire în utilizarea armelor de foc pentru a rezista mai bine atacurilor.

“Fac apel la oamenii Meitei care sunt înarmați să nu atace nimic și să mențină pacea și armonia, astfel încât să putem recurge la normalitate în statul Manipur”, a declarat în iunie, într-o declarație, ministrul șef aparținând partidului premierului Narendra Modi.

ADVERTISEMENT