News

Tensiune maximă între Kosovo și Serbia. Decizia luată de România și NATO

Din cauza tensiunilor aflate la cote maxime între Kosovo și Serbia, România a anunțat că va suplimenta forțele dislocate în zonă, în cadrul misiunii NATO-KFOR.
04.10.2023 | 07:30
Tensiune maxima intre Kosovo si Serbia Decizia luata de Romania si NATO
Decizii importante luate de România și NATO din cauza tensiunilor dintre Kosovo și Serbia. Sursa foto: hepta.ro / MApN / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au atins, recent, noi cote alarmante. În acest context, România a anunțat că va suplimenta forțele dislocate în Kosovo în cadrul misiunii NATO-KFOR.

Decizii importante luate de România și NATO din cauza tensiunilor dintre Kosovo și Serbia

În ultimele zile, s-au reintensificat tensiunile dintre Kosovo și Serbia. Din cauza numărului mare de trupe dislocate de Belgrad la granița cu Kosovo, autoritățile de Pristina au solicitat Uniunii Europene să adopte măsuri punitive împotriva Serbiei.

ADVERTISEMENT

Relațiile extrem de reci dintre cele două state din Balcani au apărut odată cu ciocnirile între forțele de ordine kosovare și un grup de naționaliști sârbi. Cei din urmă au pătruns cu forța într-un lăcaș de cult. O mică localitate a devenit un veritabil teatru de război. În urma confruntării de aici, trei sârbi și un polițist kosovar au decedat.

După acest incident, Belgradul a decis să trimită trupe de artilerie și tancuri la graniță. SUA s-au declarat îngrijorate de situație. ”Serbia a inițiat o desfășurare fără precedent a artileriei, tancuri și unități de infanterie mecanizată avansată la granița cu Kosovo”, a spus, recent, un înalt oficial american.

ADVERTISEMENT

NATO nu a rămas impasibilă la situația din regiune. Astfel, după o autorizare venită din partea Consiliului Nord Atlantic, Ministerul Apărării Naționale (MApN) de la București a transmis, marți, că pregătește dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo.

”Ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord Atlantic cu privire la suplimentarea forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest, România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie, nominalizată ca parte a rezervei strategice la dispoziția SACEUR, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

ADVERTISEMENT

România și-a asumat, ca aliat NATO și stat membru UE, angajamentul de a contribui cu forțe și mijloace militare la efortul de menținere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest”, transmite MApN.

Ușoară detensionare a situației din regiune. Casa Albă anunță că Serbia ”a început să-şi retragă” trupele

În prezent, România are dislocați în teatrele de operații din Balcanii de Vest aproape 330 de militari. Dintre aceștia, aproximativ 250 sunt în Bosnia și Herțegovina. Țara noastră este dintre cei mai importanți contributori cu trupe la operația UE EUFOR ALTHEA din această țară. Aproximativ 80 de militari sunt în Kosovo, în operația NATO – KFOR, mai anunță MApN.

ADVERTISEMENT

Între timp, cele mai recente informații din zonă vorbesc de o ușoară detensionare a situației. Casa Albă spune că Serbia ”a început să-şi retragă” trupele desfăşurate la graniţa cu Kosovo.

Am început să-i vedem retrăgându-şi forţele şi acesta este un lucru bun”, a declarat presei John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA. ”Acest lucru va ajuta la dezescaladare, nu va elimina tensiunile, ci va ajuta la dezescaladare”, a menţionat el, conform Anadolu.

ADVERTISEMENT