Moarte care e pusă sub semnul întrebării de cei care cred că Prigojin doar și-a înscenat moartea și, de fapt, a fugit în Africa. Cert e că Prigojin a ieșit din peisaj, mort sau viu, iar acum averea sa, sau ce a rămas din ea, ar trebui împărțită urmașilor, conform testamentului care circulă pe Telegram.
Potrivit CNN, care citează acest document, majoritatea averii, precum și controlul grupării Wagner, sau ce a mai rămas din ea, va ajunge în posesia fiului Pavel, un tânăr de 25 de ani. Conform canalului de telegram ”Port”, Pavel Prigojin a depus o cerere de moștenire la 8 septembrie și așteaptă să intre în posesia averilor.
Mai mult, Pavel ar dori să colecteze toate datoriile față de tatăl său, cu estimarea că Ministerul Rus al Apărării i-ar fi datorat lui Prigojin 800 de milioane de dolari, însă această sumă e imposibil de verificat din surse oficiale, conform CNN. În luna iunie, președintele Vladimir Putin declara că afacerile lui Prigojin au primit finanțări de 850 de milioane de dolari de la Ministerul Apărării.
Mai mult, compania de catering a lui Prigojin, Concord, a câțtigat aproximativ 800 de milioane de dolari din contracte cu statul pentru furnizarea de alimente armatei ruse. Așa a ajuns Prigojin să-și câștige porecla de ”bucătarul lui Putin”, pentru că s-a îmbogățit pe spatele lui Vladimir Putin cu ajutorul firmei sale de catering.
Potrivit altor canale de Telegram apropiate de Wagner, Pavel Prigojin ar negocia reîntoarcerea trupelor Wagner în Ucraina, însă e neclar dacă mai există această grupare. Cert e că mare parte din armamentul Wagner a ajuns la Rosgvardia, Garda Națională a Rusiei. Așadar, e neclar dacă Pavel Prigojin mai are de fapt ce să negocieze sau dacă imperiul tatălui său a dispărut pentru totdeauna.
Aceste informații sunt confirmare de Institutul pentru Studiul Războiului. Momentan, Vladimir Putin l-ar fi rugat pe un anume Andrei Troșev, supranumit ”Căruntul”, să conducă gruparea Wagner, sau ce a mai rămas din ea. ”Andrei Troșev, supranumit Sedoi (n.r. Căruntul – în rusă), fost colonel şi care era foarte apropiat de Prigojin în cadrul Wagner, este considerat unul dintre fondatorii grupului şi este vizat de sancţiuni europene pentru implicare directă în operaţiunile militare ale grupului în Siria”, precizează ISW.
De altfel, Vladimir Putin încearcă să integreze cât mai rapid lideri ai Wagner în armata rusă, pentru a se asigura că această grupare nu va mai fi o amenințare și nu se va mai pune la cale o nouă rebeliune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că Andrei Troșev ”lucrează deja în Ministerul Apărării”.
”Rosgvardia este direct subordonată administrației prezidențiale, ceea ce face ca îmbrățișarea publică a lui Troșev de către Putin și subordonarea grupului Wagner Ministerului rus al Apărării să fie demne de remarcat. Ministerul Apărării ar trebui să furnizeze echipamentul și proviziile pentru o forță mare, reconstituită sub Rosgvardia.
În orice caz, deoarece Rosgvardia nu are infrastructura logistică pentru a face acest lucru pe cont propriu”, au completat analiștii de la ISW. Pavel Prigojin și Garda Națională ar fi negociat inclusiv păstrarea numelui grupării Wagner, precum și a simbolurilor, a ideologiei, a comandanților și a conducerii.