News

Război în Ucraina, ziua 587. Bombardamente în Herson și Harkov / Planul SUA pentru Ucraina, dezvăluit de un document secret

Război în Ucraina, ziua 587. Moscova a bombardat mai multe zone din Herson și Harkov. Există mai mulți răniți printre victime.
03.10.2023 | 11:07
Razboi in Ucraina ziua 587 Bombardamente in Herson si Harkov  Planul SUA pentru Ucraina dezvaluit de un document secret
Război în Ucraina, ziua 587. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT
03-10-2023
08:17

Documente secrete dezvăluie planul SUA pentru Ucraina

Oficialii din administrația președintelui american Joe Biden sunt mult mai preocupați de corupția din Ucraina decât recunosc public, sugerează un document de strategie american secret, obținut de Politico.

O versiune sensibilă, dar neclasificată a planului pe termen lung al SUA subliniază o serie de pași pe care Washingtonul îi face pentru a ajuta Kievul să elimine abuzurile și să reformeze o serie de sectoare ucrainene. Documentul subliniază că nivelul ridicat al corupției ar putea împinge aliații occidentali să-și retragă sprijinul pentru Ucraina și că Kievul nu este în măsură să întreprindă o campanie anticorupție.

Versiunea clasificată a „Strategiei integrate de stat” este de aproximativ trei ori mai lungă și conține mult mai multe detalii despre obiectivele SUA în Ucraina, de la privatizarea băncilor și ajutarea mai multor școli să predea limba engleză, până la încurajarea armatei să accepte protocoalele NATO. Multe dintre ținte sunt concepute pentru a reduce corupția care afectează țara.

Corupția din Ucraina i-a îngrijorat de mult pe oficialii americani, până la președintele Joe Biden. Dar acest subiect a intrat în plan secund după invazia Rusiei din februarie 2022, pe care Biden a numit-o lupta democrației împotriva autocrației.

Oficialii americani par deosebit de preocupați şi de rolul elitelor în economia ucraineană. „Deoligarizarea, în special a sectoarelor energetice și miniere, este un principiu fundamental pentru restabilirea unei Ucraine mai bune”, se arată în partea publică a strategiei.

Război în Ucraina, ziua 587. Au fost noi bombardamente în regiunile Herson și Harkov, soldate cu un mort și mai mulți răniți. Totodată, au fost înregistrate pagube însemnate în urma atacurilor rusești de luni, 2 octombrie.

Război în Ucraina, ziua 587. Rușii au lansat atacuri masive în Herson și Harkov

Prima lovitură a fost lansată în orașul Herson, încă de la primele ore ale dimineții. Patru persoane au fost rănite, dintre care una este în stare critică. O mașină de poliție a fost vizată de atac, iar printre răniți se numără și doi polițiști.

ADVERTISEMENT

În regiunea Cerkasî, dronele Moscovei au lovit obiecte de infrastructură civilă. Au avut loc 11 explozii, în urma cărora aproape 70 de locuințe au fost avariate. „Armata cunoaște mai bine numărul, dar noi am numărat 11 explozii.

În general, au fost lovite un grânar și un fost depozit de petrol. Suma pagubelor provocate este în curs de calcul”, a transmis, luni, 2 octombrie, primarul Irina Pletniova.

ADVERTISEMENT

În Huryiv Kozachok din regiunea Harkov au fost raportate circa 18 lovituri de artilerie. Alte două persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra Kupiansk, din Harkov. Este vorba despre un bărbat și o femeie. Totodată, mai multe clădiri și mașini au fost distruse.

„În jurul orei 11:00, inamicul a lansat un atac masiv de artilerie asupra satului Huryiv Kozachok, raionul Bohodukhiv. Au fost înregistrate cel puțin 18 lovituri”, a anunțat serviciul de presă al Administrației militare regionale din Harkov.

ADVERTISEMENT

Pavel Prigojin va moșteni compania Wagner

Bunurile și compania Wagner deținute de Evgheni Prigojin au fost lăsate moștenire fiului său de 25 de ani, Pavel, conform CNN. Informația a apărut pe mai multe canale de Telegram din Rusia, specificându-se că testamentul ar fi fost făcut în luna martie.

În document se precizează că Pavel Prigojin este unic moștenitor al activelor, inclusiv cele ale „Wagner Group”. Amintim că Evgheni Prigojin și-a pierdut viața într-un accident aviatic, produs în luna august.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Pavel Prigojin ar negocia întoarcerea soldaților Wagner pe câmpul de luptă. „Canale Telegram asociate cu Wagner au afirmat că Pavel Prigojin negociază în mod activ întoarcerea personalului Wagner în zona de luptă din Ucraina. Afirmaţiile nu pot fi verificate şi nu este clar dacă luptătorii Wagner ar fi integraţi în diferite structuri militare”, notează CNN.

 

ADVERTISEMENT