News

Teste antidrog pentru piloți și stewardese. Proiect la Ministerul Transporturilor

Un proiect de la Ministerul Transporturilor arată că piloții și stewardesele ar putea fi testați pentru a se vedea dacă au consumat droguri, înainte de a se urca în avion.
04.01.2022 | 13:55
Teste antidrog pentru piloti si stewardese Proiect la Ministerul Transporturilor
Un proiect de la Ministerul Transporturilor arată că piloții și stewardesele ar putea fi testați pentru a se vedea dacă au consumat droguri. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Un proiect de la Ministerul Transporturilor dorește ca piloții și stewardesele să fie testate antidrog înainte de îmbarcare, în mod aleatoriu.

Astfel, companiile aeriene ar urma să fie obligate să facă astfel de teste, dacă acest proiect va fi adoptat.

ADVERTISEMENT

Piloții, testați pentru droguri înainte de îmbarcare

Tot echipajul de zbor ar urma să fie testat pentru diverse substanțe psihoactive, înainte de îmbarcare, dar și dacă ar fi cazul unui incident de aviație.

Astfel, activitățile de testare trebuie planificate, dar și executate, ele fiind atât de ordin medical, cât și pentru depistarea drogurilor.

ADVERTISEMENT

”Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (AIAS) a emis recomandările de siguranţă SR-124.IG.2019-07-09.ATR 42-500. YR-ATF.IF şi SR-125.IG.2019-07-09.ATR 42-500. YR- ATF.IF.

Se recomandă Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de autoritate de reglementare a activităţilor aeronautice civile, elaborarea unui act normativ prin care să se asigure testarea medicală aleatorie a echipajelor de zbor, înaintea îmbarcării, precum şi testarea posteveniment a personalului aeronautic navigant pentru stabilirea prezenţei unor substanţe psihoactive, în cazul implicării acestuia într-un incident grav sau accident de aviaţie”, arată documentul respectiv.

ADVERTISEMENT

Acest proiect apare pe site-ul ministerului, fiind un proiect de Ordin al ministrului transporturilor şi Infrastructurii aflat în dezbatere publică.

Care este dezideratul acestui proiect

Ceea ce se dorește prin acest proiect este ca piloții, stewardese sau orice alt membru al echipajului care are probleme de sănătate, sau care chiar se află sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, să fie testați pentru ca pericolele create prin aceste situații să fie evitate.

ADVERTISEMENT

„Prevenirea, prin testări aleatorii, a intrării în serviciu a personalului aeronautic navigant cu probleme medicale sau aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau altor substanţe psihoactive reprezintă un element care poate contribui la creşterea standardelor de siguranţă în aviaţia civilă”, se mai arată în document.

Cine se va ocupa de toate procedurile

Instituția care va elabora toate procedurile în acest sens este Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Astfel, aceasta va crea nu numai procedurile, dar și recomandările privind condițiile în care se va face o astfel de testare a personalului care este angajat al companiilor de zbor.

Tot Autoritatea Aeronautică Civilă Română va face controale și verificări pentru a vedea dacă este respectată legea.

ADVERTISEMENT
Tags: