News

Testele antigen, acceptate în Certificatul verde la locul de muncă. Actul, eliberat după prima doză

Conform ultimelor discuții din coaliția de guvernare, se pare că testele antigen ar urma să fie acceptate în Certificatul verde la locul de muncă. De asemenea, actul ar putea fi eliberat după prima doză.
14.12.2021 | 21:28
Testele antigen acceptate in Certificatul verde la locul de munca Actul eliberat dupa prima doza
ADVERTISEMENT

După mai multe ședințe, discuții și atacuri mai mult sau mai puțin directe în spațiul public, se pare că liderii coaliţiei ar fi căzut de acord asupra conținutului proiectului legislativ privind Certificatul verde la locul de muncă.

Dacă în ultimele zile s-a vehiculat informația conform căreia testele antigen nu ar fi acceptate, lucrurile par în prezent schimbate radical.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform proiectului ministrului Rafila, Certificatul va permite şi testarea antigen, timp de 2-3 luni. De asemenea, acesta ar urma să fie eliberat după prima doză de vaccin.

Testele antigen, incluse în Certificatul verde la locul de muncă

Luni, în ziua în care PNL s-ar fi pronunțat contra acceptării testelor antigen în viitorul Certificat covid, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că nu înţelege de ce liberalii nu doresc includerea acestui tip de testare, mai ales că această modalitate este prevăzută chiar în documentele Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

”Am înţeles că nu se acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce.

Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a declarat ministrul Rafila, luni seara, la România TV.

ADVERTISEMENT

Între timp, surse politice citate de cei de la Adevărul spun că liderii coaliţiei ar fi căzut de acord ca în noul proiect legislativ pentru introducerea obligativităţii Certificatului verde la locul de muncă să fie prevăzute cinci opţiuni pentru obţinerea documentului.

De asemenea, s-ar mai fi convenit ca Certificatul să fie eliberat după prima doză de vaccin. Proiectul va permite şi testarea antigen, timp de 2-3 luni, iar nevaccinaţii ar urma să primească vouchere pentru 15 teste.

ADVERTISEMENT

Cele 15 vouchere primite de nevaccinați, în valoare de aproximativ 50 de lei, urmează a fi decontate de stat pentru a fi folosite pe parcursul perioadei amintite mai sus.

Se mai prevede ca Certificatul verde să fie eliberat după prima doză de vaccin, cu precizarea că acesta ar urma să fie anulat în cazul nerespectării termenului pentru următoarea doză de vaccinare.

Proiectul Certificatului verde la locul de muncă, adoptat în acest an

Liderii coaliției s-ar fi pus de acord să grăbească adoptarea acestui act normativ. Sursa citată notează că aceștia ar fi promis trecerea proiectului în termen de 10 zile.

Asta înseamnă că proiectul va fi asumat de ministrul Sănătăţii, iar proiectul vechi ar urma să fie retras din Parlament.

ADVERTISEMENT