Testele rapide pentru Covid-19 pot fi vândute online, dar nu în farmacii. Care este explicația

Robert Cristea   
în HotNews
22/11/2020, 12:50
Testele rapide pentru Covid-19 pot fi vândute online, dar nu în farmacii. Care este explicația
Testele rapide pentru Covid-19 pot fi vândute online, dar nu în farmacii. Care este explicația. Foto: hepta.ro

​Testele rapide antigen pentru depistarea infecției Covid-19 pot fi achiziționate online, dar nu pot fi cumpărate din farmacii.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că aceste teste sunt pentru uz profesional și cât timp ”nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”.

Totuși, testele rapide vor putea fi comercializate în continuare online, deoarece nu există prevederi legale care să interzică această practică.

Testele rapide Covid-19 nu pot fi vândute în farmacii

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.

Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”, arată Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

În plus, Agenția Națională a Medicamentului precizează că în scopul aplicării marcajului CE, producătorul trebuie să emită declaraţia de conformitate CE înainte de introducerea pe piaţă a dispozitivelor.

Produsele sunt introduse pe piață în baza declarației de conformitate dată de producător. Este vorba de art. 15 din Hotarârea de Guvern nr. 798 / 2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic în vitro.

Agenția Națională a Medicamentului precizează cu îngrijorare că în media au apărut recomandări pentru utilizarea individuală a testelor. Aceste sfaturi vin de la  oameni fără expertiză medicală, iar testele nu sunt de autotestare.

“Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piață, cu implicarea unui organism notificat care evaluează conformitatea acestor produse,” precizează Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Închide ×