News

Timişoara, fără apă caldă şi căldură. Aproape toate spitalele au fost afectate de falimentul companiei de termoficare

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat că firma de termoficare a orașului a încetat furnizarea gazelor până la găsirea unei noi companii. Managerii spitalelor cer o soluție pentru a salva viețile pacienților.
26.10.2021 | 17:08
Timisoara fara apa calda si caldura Aproape toate spitalele au fost afectate de falimentul companiei de termoficare
Dominic Fritz. Timişoara, fără apă caldă şi căldură. Aproape toate spitalele au fost afectate de falimentul companiei de termoficare. Sursa Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat că alimentarea cu gaze a companiei de termoficare a orașului a fost oprită până când va fi găsit un nou furnizor. Ca urmare, peste 50.000 de familii și majoritatea spitalelor rămân în continuare fără apă caldă și căldură din cauza acestor condiții.

Cinci dintre spitalele din oraș au trimis o notă prin care solicită remedierea situației

Marți, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a informat că a fost întreruptă furnizarea de gaze către firma de termoficare a municipiului până când va reuși să găsească o nouă companie furnizoare. Din cauza acestei decizii, mai mult de 50.000 de familii precum și majoritatea spitalelor au rămas și în prezent fără apă caldă și căldură. Numai două spitale se pot alimenta dintr-o centrală proprie.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat, cinci dintre spitalele din oraș au transmis o scrisoare prin care se solicită ca această situație să fie îndreptată pentru a se salva viețile bolnavilor din cadrul spitalelor.

Ce spitale au fost afectate și care este mesajul managerilor

Scrisoarea a fost semnată atât de managerul Spitalului Clinic Judeţean Timişoara, cât și de Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”. La care au mai participat cu semnături și Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, managerul SpitaluluiClinic de Pediatrie ”Louis Ţurcanu”, Ovidiu Adam, precum şi managerul Institutului de Boli Cardiovasculare – Constantin Luca.

ADVERTISEMENT

„Nu suntem în măsură să analizăm cine este vinovat de situaţia Colterm nu avem căderea şi nici pregătirea să găsim soluţii pentru Colterm, însă va cerem vouă mari producători şi furnizori de gaze din România să manifestaţi respomnsabilitate socială şi să ne ajutaţi în lupta cu acest virus nemilos”, au precizat în scrisoare managerii de spital.

Mesajul lui Fritz

„Astăzi, din păcate, o să fie câteva lucruri grele de anunţat, de discutat. Acum câteva minute compania Delgaz a oprit distribuţia gazului pentru CET Centru şi Compania E. ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm”, a mai precizat, Dominic Fritz, într-o declarație de presă, susținută marţi.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Dominic Fritz, negocierile purtate anterior cu un viitor furnizor de gaze au dat greș. „Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care până la urmă ne-a dat un răspuns negativ, asta înseamnă că Timişoara momentan nu are o companie care ar vrea să furnizeze gaze naturale”, precizează primarul Timișoarei.

Fritz susține că decizia sa este rezultatul crizei gazelor din UE

Edilul a menționat că această situație este rezultatul crizei din Uniunea Europeană, în cadrul căreia nu există pe piață suficient gaz pentru a se asigura că gazul este disponibil în permanență. De asemenea, spune că furnizorii cer ca banii să fie virați în conturile lor în avans. De asemenea, costul privind gazele au ajuns la cote enorme, atât pentru statele din UE, cât și pentru consumatorii casnici.

ADVERTISEMENT

„La preţurile actuale, de câteva milioane de lei pe zi, nu avem cum să plătim în avans (…) asta, din păcate, înseamnă că aproximativ 50.000 de gospodării vor rămâne fără căldură şi toate spitalele vor rămâne fără apă caldă şi căldură”, a adăugat Dominic Fritz.

Se va face „tot posibilul pentru a trece peste această perioadă”, a adăugat el, precizând că în curând va fi repornită căldura. Toate firmele de stat au fost rugate să ajute în acest scenariu, potrivit edilului de la Timișoara.

Furnizorul E.On a oprit alimentarea cu gaze

Furnizorul E.On a întrerupt alimentarea cu gaze a societății timișorene de termoficare Colterm, informează Delgaz Grid, eveniment care s-a petrecut marți, la ora 12.00. Acest lucru se datorează faptului că firma de termoficare datorează o sumă mare de bani furnizorului de gaze, iar primarul Dominic Fritz a declarat săptămâna anterioară falimentul Colterm.

ADVERTISEMENT
Tags: