News

Putin: “Ucraina e un stat artificial, creat inclusiv cu teritorii româneşti!” Top 5 declaraţii făcute de preşedintele Rusiei

Vladimir Putin a trecut în revistă mai multe subiecte în timpul interviului cu jurnalistul american Tucker Carlson, de la negocierile privind Ucraina, până la Elon Musk.
09.02.2024 | 12:33
Putin Ucraina e un stat artificial creat inclusiv cu teritorii romanesti Top 5 declaratii facute de presedintele Rusiei
Vladimir Putin a oferit primul său interviu unui jurnalist occidental după invazia în Ucraina, în 2022 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pe 6 februarie, Vladimir Putin a acordat un interviu lung, de aproape două ore, jurnalistului american Tucker Carlson. Două zile mai târziu, pe 8 februarie, la o oră de maximă audienţă în SUA (ora 18.00 la New York, ora 02.00, vineri, ora Moscovei) Carlson a publicat primul interviu pe care Putin l-a acordat presei occidentale de la începutul războiului din Ucraina, în urmă cu doi ani.

Vladimir Putin îl consideră pe Boris Johnson vinovat pentru prelungirea războiului din Ucraina

În discuţia cu jurnalistul american, Putin a vorbit aproape 30 de minute despre istoria Rusiei, Lituaniei, Poloniei și Ucrainei, plecând de la domnia prințului Kievean Oleg cel Înțelept, în secolul al IX-lea, şi ajungând până la critica politicii externe a lui Lenin.

ADVERTISEMENT

Când conversația s-a îndreptat către secolul XXI, Putin a acuzat SUA și alte țări occidentale că prelungesc războiul din Ucraina. Discuțiile de pace cu Ucraina fuseseră „aproape finalizate”, a spus Putin, dar apoi regimul de la Kiev „a respins toate acele acorduri și a ascultat instrucțiunile țărilor occidentale și ale Statelor Unite de a lupta împotriva Rusiei până la capăt”.

Putin l-a identificat drept vinovat pe fostul premier britanic Boris Johnson, care în calitate de şef al guvernului de la Londra l-a descurajat pe Zelenski să semneze un acord de pace într-o fază incipientă a conflictului. “Faptul că Ucraina s-a supus cererii sau convingerii domnului Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, pare ridicol”, a spus Putin.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte situaţia din prezent, Putin i-a spus lui Carlson că Rusia și SUA încă vorbesc “prin diferite agenții” despre încheierea războiului. El a mai adăugat că mesajul Rusiei către SUA este următorul: “Dacă vreţi cu adevărat ca luptele să înceteze, trebuie să opriţi aprovizionarea cu arme. Totul se va termina în câteva săptămâni”.

“Volodia, de ce susţii neonaziştii?” Ce l-a întrebat Putin pe Zelenski

Vladimir Putin a vorbit în premieră şi despre o conversație personală avută cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a declarat că în timpul discuţiilor l-a întrebat pe Zelenski de ce îi susține pe neo-naziști, deși bunicul său a luptat împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele Rusiei a refuzat însă să dezvăluie răspunsul lui Zelenski, considerând că este incorect să facă acest lucru. “Volodia, ce faci? De ce îi susții astăzi pe neonaziști în Ucraina, deşi bunicul tău a luptat împotriva fascismului? A fost soldat în prima linie. Nu vă spun ce a răspuns. Aceasta este o problemă separată”, i-a spus Putin lui Carlson.

ADVERTISEMENT

Președintele rus a adăugat că Zelenski, odată ajuns la putere, și-a dat seama de două lucruri. În primul rând, că neo-naziștii și naționaliștii sunt agresivi și, prin urmare, este mai bine să nu te cerţi cu ei. În al doilea rând, că țările occidentale, conduse de Statele Unite, îi vor sprijini pe toți cei care se opun Federației Ruse.

“Ucraina e un stat artificial, creat inclusiv cu teritorii româneşti”

Pe de altă parte, Putin a reamintit, în timpul interviului, că inițial Ucraina sovietică a primit un mare număr de teritorii care nu au avut niciodată vreo legătură cu ea, referindu-se aici inclusiv la regiunea Mării Negre. “Ucraina, într-un anumit sens, este un stat artificial, creat de voința lui Stalin. O parte din teritoriile lor au fost luate și din Polonia, România și Ungaria, iar aceste teritorii au devenit parte a Ucrainei sovietice și sunt încă acolo”, a spus Putin în interviu.

ADVERTISEMENT

Președintele Federației Ruse a reamintit și istoria formării RSS Ucrainene. Potrivit acestuia, inițial Ucraina sovietică a primit un număr imens de teritorii care nu au avut niciodată vreo legătură cu ea, inclusiv regiunea Mării Negre. Aceste pământuri, care au fost cedate Rusiei ca urmare a războaielor ruso-turce, au fost numite anterior Novorossiya.

“Timp de multe decenii, ca parte a URSS, s-a dezvoltat RSS ucraineană, iar bolșevicii, din motive necunoscute, s-au angajat în ucrainizare. Nu numai pentru că erau imigranți din Ucraina în conducerea Uniunii Sovietice, dar în general a existat o astfel de politică – se numea ‘indigenizare'”, a explicat Putin.

“Este imposibil să învingi Rusia. Nu vom ataca alte ţări, ar distruge umanitatea”

“Până acum, s-a urlat cu privire la provocarea unei înfrângeri strategice a Rusiei pe câmpul de luptă. Dar acum își dau şi ei seama că este dificil, chiar imposibil. În opinia mea, este imposibil prin definiție. Nu se va întâmpla niciodată. Mi se pare că cei care sunt la putere în Occident și-au dat seama acum”, a spus Vladimir Putin în interviul acordat lui Tucker Carlson.

Președintele rus a mai spus că atacarea Poloniei sau Letoniei nu este în interesul Rusiei și a adăugat că o va face doar dacă oricare dintre aceste țări ar ataca Rusia. “Este împotriva bunului simț să te angajezi într-un fel de război global, iar un război global va aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii. Este evident acest lucru”, a spus el.

Cum putea Rusia să ajungă în NATO! Putin: “Clinton spunea DA, oamenii lui s-au opus aderării! Au spus că e imposibil”

Chestiunea NATO a fost şi ea abordată în timpul interviului, iar Putin a spus că Moscova era interesată de posibilitatea aderării la Alianţa Nord-Atlantică și i-a făcut Washingtonului propunerea să construiască împreună apărarea antirachetă. Liderul de la Kremlin consideră că Federația Rusă ar fi putut deveni membră a NATO dacă și SUA și-ar fi exprimat o dorință sinceră în acest sens la începutul anilor 2000.

Putin a amintit întâlnirea sa cu președintele american Bill Clinton în anul 2000, de la Kremlin. “I-am pus o întrebare: ‘Ascultă, Bill, ce crezi, dacă Rusia ar pune problema aderării la NATO, crezi că ar fi posibil?’ Deodată el a spus: ‘Știi, asta e interesant, cred că da…’ . Dar seara, când l-am întâlnit la cină, a spus: ‘Știți, am vorbit cu oamenii mei, cu echipa mea – nu, acum acest lucru este imposibil'”, a dezvăluit Putin.

“Dacă el, Clinton, ar fi spus da, ar fi fost început procesul de apropiere, iar în cele din urmă intrarea Rusiei în NATO ar fi putut avea loc dacă am fi văzut dorința sinceră a partenerilor de a face acest lucru”, a subliniat liderul rus. “Puteţi să-l întrebaţi pe Clinton, cred că se uită la interviu, poate confirma. N-aş fi povestit asta, dacă nu s-ar fi întâmplat”, şi-a argumentat Putin spusele.

Vladimir Putin: “Este imposibil să-l oprim pe Elon Musk”

Tucker Carlson a abordat şi subiectul delicat al reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care este arestat în Rusia din 23 martie, pentru acuzații de spionaj. Putin a susținut că Gershkovich a fost “prins în flagrant în timp ce încerca să obțină în secret informații clasificate” și a adăugat că “lucra pentru serviciile speciale ale SUA”. Rusia este pregătită să discute despre eliberarea lui Gershkovich, a mai spus Putin, care însă a subliniat: “Vrem ca serviciile speciale ale SUA să se gândească la modul în care pot contribui la atingerea obiectivelor pe care le urmăresc serviciile noastre speciale”.

Cât priveşte dezvoltarea ulterioară a societăţii, părerea lui Putin este că omenirea trebuie să convină asupra reglementărilor în domeniul inteligenței artificiale, al cercetării genetice și al altor “tendințe moderne care nu pot fi oprite”. Referindu-se la Elon Musk, Vladimir Putin l-a caracterizat drept o persoană inteligentă, care nu poate fi oprită în dezvoltarea proiectelor pe care le-a fondat, în special în domeniul implantării de cipuri în creierul uman, dar trebuie să se ajungă la înţelegere cu el asupra regulilor de dezvoltare a tehnologiei.

În timpul interviului, Putin a amintit că Neuralink, compania de neurotehnologie a lui Musk, a introdus recent un implant în creierul uman. “Cred că este imposibil să-l oprim pe Musk, el va face în continuare ceea ce consideră necesar. Dar trebuie să negociem cumva cu el, trebuie să căutăm ceva modalități de a-l convinge. Mi se pare că este o persoană inteligentă, de fapt sunt sigur că este o persoană inteligentă. Trebuie să cădem cumva de acord cu el că acest proces trebuie canonizat, supus unor reguli”.

ADVERTISEMENT