Vladimir Putin pleacă cu o victorie propagandistică după interviul „softball” acordat lui Tucker Carlson, analizează CNN. Pe parcursul celor peste două ore de discuții, fostul prezentator Fox News s-a abținut în mare parte de la a-l provoca pe autoritarul lider de la Kremlin, al cărui război brutal împotriva Ucrainei a dus la moartea inutilă a sute de mii de oameni.
Cei care se așteptau la o confruntare dură vor fi plecat cu siguranță extrem de dezamăgiți de interviul lung și incoerent, în care Tucker Carlson însuși a părut uneori pierdut.
În loc să îl preseze pe Vladimir Putin cu privire la numeroasele subiecte în discuție, inclusiv acuzațiile credibile că Rusia a comis crime de război și încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalnîi, Carlson i-a permis liderului de la Kremlin să manipuleze publicul și să prezinte versiunea sa istorică, indiferent cât de înșelătoare ar fi fost aceasta.
Uneori, între exprimarea nemulțumirilor, Putin părea să îl instruiască pe Carlson cu privire la evenimentele istorice, în timp ce jurnalistul avea un aer perplex. Sau, pentru a spune mai clar, Carlson i-a oferit lui Putin o platformă pentru a-și răspândi propaganda la o audiență globală, fără să fie aproape deloc examinate minuțios afirmațiile sale, analizează CNN.
„Ceea ce se vede urmărind primele 45 de minute este că aceasta este platforma președintelui Putin”, a remarcat Clarissa Ward, corespondentul internațional șef al CNN, adăugând că a fost „clar încă de la începutul” interviului că Carlson „nu a avut controlul”.
În unele cazuri, Tucker Carlson chiar a alimentat narațiunile lui Putin. De exemplu, Putin a avansat o teorie absurdă a conspirației de tip „deep state”, conform căreia guvernul SUA nu este controlat de liderii săi aleși, ci de puteri nealese din sânul Agenției Centrale de Informații, CIA, care îl dirijează pe președinte ca pe o marionetă, din umbră.
„Deci, de două ori ați descris președinți americani care iau decizii și care apoi sunt subminate de șefii agențiilor lor”, a spus Carlson după ce Putin a făcut această afirmație, rezumând cu seriozitate narațiunea falsă a liderului rus. „Așadar, se pare că descrieți un sistem care nu este condus de oamenii care sunt aleși, după spusele dumneavoastră?” „Așa este, așa este”, a răspuns Putin.
Carlson nu a mai continuat pentru a contesta absurditatea declarației. A fost o victorie masivă a propagandei pentru Putin, care poate – și va – răstălmăci acum întâlnirea în scopuri proprii. Dacă mai exista vreo îndoială că Putin nu a considerat întâlnirea cu Carlson ca fiind o mare victorie, ea este ștearsă judecând după modul în care presa rusă de stat a acoperit mediatic interviul.
Imediat după ce Carlson a publicat interviul, portavocile lui Putin s-a grăbit să îl amplifice. TASS a prezentat discuția ca știre principală pe pagina sa de start, amplificând afirmația lui Putin că Ucraina este un „stat artificial” și dedicând o întreagă secțiune a site-ului său web unei acoperiri speciale a interviului.
RT, postul de televiziune în limba engleză, acum exclus de o mare parte din lumea occidentală, a difuzat o parte semnificativă a interviului. „Interviul lui Vladimir Putin a fost urmărit de peste 20 de milioane de telespectatori în primele două ore” se lăuda RT într-un grafic pe ecran.
Nimic din toate acestea nu ar trebui să fie o surpriză. În timp ce Tucker Carlson a fost cândva un critic al guvernului rus, în ultimii ani schimbarea față de statul condus de Putin a fost radicală, trăgând după el în această sucire și Partidul Republican.
Comentariile lui Carlson cu privire la războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei au fost orice, dar nu favorabile Kievului, jurnalistul conservator comparându-l chiar anul trecut pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu un „parazit”.
Tocmai de aceea, Putin a fost de acord cu interviul cu Carlson, în timp ce jurnaliștilor care l-ar fi presat pe liderul rus pe o serie de subiecte critice li s-a refuzat accesul de ani de zile. De altfel, propriul purtător de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor în această săptămână că Tucker Carlson a fost selectat pentru că „are o poziție diferită de restul” presei occidentale.
Totuși, a existat un moment în care Carlson l-a presat ușor pe Putin. La finalul interviului, Carlson l-a întrebat pe Putin dacă ar fi „dispus să îl elibereze” pe Evan Gershkovici, reporterul încarcerat de la The Wall Street Journal. Putin a refuzat să îl elibereze iar Carlson a spus: „Este un puști și poate că a încălcat într-un fel legea voastră, dar nu este un super spion și toată lumea știe asta”.
Deși Carlson a pledat pentru eliberarea imediată a lui Gershkovich, remarca sa nu a fost bine primită de The Journal. Ted Mann, un reporter al ziarului, a scris pe X că a fost „rușinos din partea lui Carlson să sugereze că Evan „încalcă legea lor”
„Nu a făcut-o”, a adăugat Mann. „Carlson știe asta. Evan este un reporter cinstit, care respectă legea, care este ținut ostatic în scop geopolitic. El ar trebui să fie eliberat imediat”.
The Journal a emis, de asemenea, o declarație în urma interviului. „Evan este un jurnalist, iar jurnalismul nu este o crimă. Orice reprezentare care susține contrariul este o ficțiune totală”, a declarat ziarul. „Evan a fost arestat pe nedrept și a fost deținut pe nedrept de Rusia timp de aproape un an pentru că și-a făcut meseria, iar noi continuăm să cerem eliberarea lui imediată”.