News

Top 5 înșelătorii care fac ravagii în România. Ce nu trebuie să faci niciodată ca să nu ți se fure banii din cont

Cum arată un top 5 înșelătorii la care cad victime cetățenii din România. Iată ce nu trebuie să faci niciodată ca să nu ți se fure banii din cont.
21.10.2023 | 15:04
Top 5 inselatorii care fac ravagii in Romania Ce nu trebuie sa faci niciodata ca sa nu ti se fure banii din cont
Top 5 înșelătorii online prezente în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Top 5 înșelătorii cu care s-au confruntat sau se pot confrunta cetățenii din România. Sfaturi extrem de utile pentru a nu pierde banii din cont. Aproape jumătate din conaționali au avut de a face cu infractori online.

Top 5 înșelătorii online prezente în România

Avansul tehnologiei vine la pachet cu multe avantaje pentru societate și, din păcate, și cu multe riscuri. Compania SAS, lider global în software AI şi analytics, a realizat un studiu în privința fraudelor online.

ADVERTISEMENT

Situația în ceea ce privește țara noastră este una alarmantă. Un procent de 40% dintre cei chestionați declară că au întâmpinat mai multe fraude sau tentative de fraudă online în ultimele 12 luni, comparativ cu trecutul. O largă majoritate, 75,8%, se teme că ar putea deveni victimă a escrocilor online în viitor.

Doar 32% dintre români afirmă că nu au căzut niciodată victime ale unor fraude online. În același timp, aproape 20% dintre respondenţi admit că au fost fraudaţi de trei sau mai multe ori.

ADVERTISEMENT

Într-un top 5 al celor mai întâlnite înșelătorii în România apar o serie de fraude online de care autoritățile au avertizat frecvent în ultima perioadă. Astfel, pe locul 1 avem încercarea de a obține detalii bancare – 57,9%. Mulți români primesc mailuri de la bancă și cad ușor în capcană. Sfatul e simplu: nu le deschideți!

Pe locul secund găsim încercarea de a obţine date personale. 54,4% dintre cei chestionați spun că au avut de a face cu astfel de tentative. Un procent ridicat, de 45,5% dintre respondenți, au afirmat că s-au confruntat cu informații conform cărora ar fi câștigat bani sau un premiu.

ADVERTISEMENT

Pe locul 4 avem cetățeni care au avut de a face cu infractori care și-au asumat identități ale unor organizații reputabile sau a unor autorități oficiale -21%. În fine, pe 5 în acest top ar fi înșelătoria prin care oamenii sunt contactați sub pretextul că ar fi eligibili pentru returnarea unor bani/ taxe – 12.8%.

Sinteza cu acest top 5 înșelătorii care fac ravagii în România:

  1. Încercarea de a obține detalii bancare – 57.9%
  2. Încercarea de a obține date personale – 54.4%
  3. Afirmații că persoana contactată a câștigat bani/ un premiu – 45.5%
  4. Asumarea identității unor organizații reputabile sau a unor autorități oficiale – 21.0%
  5. Pretexte că persoana contactată este datoare cu sume de bani – 10.5%
ADVERTISEMENT

Care sunt cele mai des folosite canale de comunicare prin care sunt înșelați cetățeni

Conform aceluiași studiu, prezentat de Agerpres, cele mai folosite canale pentru încercarea de a frauda clienţii au fost telefonul mobil (67,1%), email (64,8%), SMS/ WhatsApp (48,6%), poştă (4,6%), social media (43,1%).

”Aproape la unison, românii (9 din 10) consideră că organizaţiile, companiile sau instituţiile cu care aceştia interacţionează ar trebui să facă mai multe pentru a-i proteja de tentative de fraudă. Tot la fel de mulţi români consideră că sunt mult mai conştienţi în prezent de posibile ameninţări cibernetice decât erau în trecut.

Aproape 8 din 10 români afirmă că instituţiile financiare cu care colaborează le-au pus la dispoziţie informaţii despre măsurile pe care le iau pentru a preveni frauda. 5 din 10 români acordă beneficiul îndoielii dacă primesc un apel necunoscut. Ei încearcă să determine dacă e vorba de un apel legitim”, se menţionează într-un comunicat al companiei.

ADVERTISEMENT
Tags:
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep și Milionarul Dorin Mateiu. Relația Secretă care uimește România
Simona Halep și Milionarul Dorin Mateiu. Relația Secretă care uimește România
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze