Life

Top 6 filme bazate pe o „poveste reală” care nu spun adevărul. Cum te-au mințit și care e realitatea

Filme cunoscute care nu spun adevărul chiar dacă sunt prezentate ca fiind bazate pe o poveste reală. Le-ai văzut până acum?
27.06.2023 | 08:16
Top 6 filme bazate pe o poveste reala care nu spun adevarul Cum teau mintit si care e realitatea
Filme bazată pe o poveste reală în care, de fapt, adevărul este distorsionat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mulți cinefili caută filme bazate o poveste reală, astfel că sloganul îi face pe mulți să-și cumpere bilete fără să stea prea mult pe gânduri. Cu toate acestea, sintagma nu se aplică întotdeauna ca atare. Iată cum te-au mințit, de fapt, producțiile celebre.

Filmele bazate pe o poveste reală care te-au mințit

Atunci când cauți filme bazate pe o poveste reală trebuie să ai în minte faptul că la Hollywood se caută senzaționalul, iar uneori realitatea poate să nu fie chiar atât de incitantă. Astfel, echipele de producție distorsionează adevărul pentru a atrage publicul.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat cu o mulțime astfel de producții, pe care este posibil să le fi văzut, iar acum este momentul să afli adevărul din spatele lor, pentru a afla cum ai fost mințit și care este realitatea în cazul lor.

Argo, filmul lui  Ben Affleck- soțul lui Jennifer Lopes, a fost lansat în anul 2012 și a primit trei premii Oscar, chiar și trofeul pentru cel mai bun film. Cu toate acestea, faptele prezentate nu sunt tocmai exacte, în special când vine vorba despre implicarea Canadei în planul de extragere al ostaticilor.

ADVERTISEMENT

Chiar președintele  Jimmy Carter a criticat producția inclusă la categoria de filme bazate pe povești reale pentru că ar fi inventat lucruri. „90% din contribuțiile la ideile și realizarea planului au fost canadiene. Iar filmul dă aproape tot creditul CIA-ului american”, a spus acesta, citat de Elle. 

Fargo, din 1996, începe cu anunțul conform căreia este bazat pe o poveste reală, la fel ca alte filme. De fapt, faptele sunt distorsionate de către regizori. Abia în anul 2016,  Joel și Ethan Coen au dezvăluit ce surse de inspirație au avut, pentru publicația The Huffington Post.

ADVERTISEMENT

„Nu a existat nicio răpire”

„Există de fapt două mici elemente în poveste care au fost bazate pe incidente reale. Unul dintre ele este faptul că a existat un tip, cred că în anii ’60 sau ’70, care falsifica numerele de serie ale mașinilor și care a fraudat General Motors Finance Corporation. Nu a existat nicio răpire. Nu a existat nicio crimă.

A fost un tip care a fraudat GM Finance Corporation la un moment dat. Celălalt lucru bazat pe ceva real: a existat o crimă în Connecticut, unde un bărbat și-a ucis soția și a scăpat de cadavru – a pus-o într-un tocător de lemne. Dar, dincolo de asta, povestea este inventată”, a declarat Joel.

ADVERTISEMENT

The Blind Side din 2009 este încadrat la filme bazate pe o poveste reală și prezintă parcursul lui  Michael Oher, cum a fost adoptat și a devenit star NFL. Sandra Bullock a primit un Oscar pentru rol. Dar Oher a scris o carte care arată cum stau, de fapt lucrurile, explicând, printre altele, că mama sa adoptivă nu a fost nevoită să-l învețe să joace fotbal.

Alte filme „bazate pe o poveste reală”, dar nu chiar

Rush, din 2013, se încadrează la colecția de filme bazate pe o poveste reală și este o producție despre curse, în care James Hunt și Niki Lauda sunt prezentați ca cei mai mari dușmani. De fapt, chiar erau buni prieteni, au locuit împreună și ieșeau des în oraș. Unele evenimente s-au întâmplat complet diferit. Hunt nu a lovit niciodată un jurnalist.

The Revenant, din 2015, este producția care i-au dus lui Leonardo DiCaprio premiul Oscar mult râvnit. Este drept că personajul său, Hugh Glass chiar a supraviețuit unor mari pericole și luptelor cu urși. Dar la fel ca în alte filme bazate pe o poveste reală, are multe elemente inventate.

Hugh nu a avut niciodată documente istorice și nu l-a găsit niciodată pe John Fitzgerald. Nu au stat față în față și nu i-a arătat milă, deoarece a renunțat la căutări când a aflat că este membru al armatei.

Rudy din 1993 este unul dintre cele mai cunoscute filme despre fotbal, bineînțeles, bazat pe o poveste reală. Dar realitatea e foarte diferită. Jucătorii nu și-au pus tricourile pe biroul antrenorului pentru a-l lăsa pe4 Rudy să joace, iar mulțimea nu i-a scandat numele.

„Este un film, nu uitați. Nu toate lucrurile sunt adevărate. Mulțimea nu a scandat, nimeni nu și-a aruncat tricourile. El a intrat în joc. A fost scos din joc”, a declarat Joe Montana, care a fost în echipă cu Rudy, pentru sursa menționată anterior.

ADVERTISEMENT
Tags: