Accidentele rutiere se produc zilnic în țară, iar în urma unor cercetări s-a constatat că o cauză ar fi și legătura între culoarea autovehiculului și modul de a conduce al șoferului. Poate părea o explicație destul de bizară, dar iată ce arată un studiu al carVertical.
Majoritatea oamenilor consideră că au avut parte de un ”ceas rău” atunci când sunt implicați într-un accident rutier. Însă, o influență o poate avea și culoarea autovehiculului pe care îl conduc. O arată studiile, iar dacă vor ține cont de acestea, ar putea fi mai atenți în trafic data viitoare.
Culoarea este uneori reprezentativă pentru șoferi. Mulți își cumpără mașini analizând bine și culoarea, deoarece tind să-și exprime personalitatea prin aceasta, în timp ce alții analizează minuțios componentele tehnice, caii de viteză sau modelul.
S-a observat și cum, în general, conducătorii auto optează pentru mașini în culori neutre, precum griul, fiindcă se deteriorează mai greu. Experții de la carVertical au ajuns la concluzia că autovehiculele cu caroseria maro sunt cel mai des avariate, în jur de 51%.
După mașinile maro, cele galbene ocupă locul al doilea, într-un procent de 50, 6%. Nici autovehiculele roșii nu sunt cu mult în urmă, având un procent de 49, 8% ocupând locul al treilea în topul realizat de reprezentanții platformei carVertical.
În cazul șoferilor cu mașini galbene, chiar dacă acestea ies în evidență, s-a observat și că șoferii au obiceiul de a le accelera mai rapid decât în mod normal. Drept urmare, din cauza vitezei se supun riscului de a face accident rutier și unul chiar grav.
Totodată, galbenul și roșu sunt cel mai des întâlnite pentru mașinile sport, situație care denotă că proprietarii sunt mari fani ai adrenalinei, vitezei. Tot pe carVertical, apare că mașinile negre sunt avariate într-un procent mai mic, de 49, 1%.
După autovehiculele negre, un procent mai bun îl au cele albastre, mai exact de 47, 7% , fiind urmate de cele gri, care au un procent de 44, 7%, iar pe ultimul loc se clasează cele albe, într-un procent de 44, 5%. Explicația ar fi în cazul acestora că șoferii se axează mai puțin pe a ieși în evidență și respectă toate regulile de conducere.
”Nu există o corelație directă între culoarea unei mașini și rata de deteriorare istorică a acesteia sau puterea medie a motorului. Putem doar presupune că toate aceste culori cu cele mai mari rate istorice de accidente sunt adesea alese de șoferii care doresc să iasă în evidență. Poate că acești șoferi au un apetit mai ridicat pentru risc în timpul deplasărilor zilnice”, spune Matas Buzelis, expert auto al carVertical.