News

Topul celor mai fericite țări din lume. Pe ce loc se află România

Raportul Mondial al Fericirii din 2024 dezvăluie topul celor mai fericite țări din lume. Tinerii români sunt pe locul 8 în clasament.
20.03.2024 | 10:55
Topul celor mai fericite tari din lume Pe ce loc se afla Romania
Topul celor mai fericite țări din lume. Foto Unsplash Helena Lopes
ADVERTISEMENT

Cum arată topul celor mai fericite țări din lume, potrivit Raportului Mondial al Fericirii din 2024, care a fost dezvăluit de Organizația Națiunilor Unite. Cercetarea arată pe ce loc se află România în clasament.

Cum arată topul celor mai fericite țări din lume

Față de anul trecut, țara noastră a înregistrat o scădere dramatică în acest top, fiind pe locul 32. În 2023, România se afla pe locul 24. Totuși, tinerii sunt mult mai fericiți decât bătrânii români, conform raportului.

ADVERTISEMENT

Diferența este considerabilă între nivelul de fericire al seniorilor și al celor mai tineri dintre români. Astfel, gradul de fericire al celor care se bucură de tinerețe îi plasează pe locul 8, pe români, în top.

Țările nordice rămân în fruntea clasamentului, analizând ambele categorii de vârstă. Pe primul loc se află Finlanda, ocupând această poziție pentru al șaptelea an la rând. Este urmată de Danemarca (locul 2), Islanda (locul 3) și Suedia (locul 4).

ADVERTISEMENT

De altfel, cele mai fericite persoane, care au până în 30 de ani, sunt în Lituania. La polul opus, se află țări unde vârstnicii sunt mai fericiți decât tinerii. Vorbim de Norvegia, Suedia, Germania, Franța, Marea Britanie și Spania.

Totodată, raportul arată în ce părți ale lumii copiii sunt mai puțin fericiți. „Punând cap la cap datele disponibile privind bunăstarea copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume, am documentat scăderi deconcertante mai ales în America de Nord şi Europa de Vest.

ADVERTISEMENT

Să ne gândim că, în unele părţi ale lumii, copiii se confruntă deja cu echivalentul unei crize de la jumătatea vieţii necesită măsuri politice imediate”, a transmis profesorul Jan-Emmanuel De Neve, director al Centrului de cercetare a bunăstării de la Oxford și editor al Raportului mondial al fericirii, conform News.ro.

Statele care se află la polul opus

Cea mai nefericită țară din lume este Afganistan. Este urmată de Liban, Lesotho, Sierra Leone şi Congo, arată datele raportului, publicat în fiecare an pe 20 martie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Fericirii.

ADVERTISEMENT

Analiza este realizată de Reţeaua ONU pentru soluţii de dezvoltare durabilă, Gallup şi Centrul de cercetare Oxford Wellbeing. Topul celor mai fericite state din lume ține cont de mai mulți factori importanți, precum sprijinul social, veniturile, sănătatea, libertatea și nivelul corupției întâlnit într-o țară.

ADVERTISEMENT
Tags: