Fotbal international

Topul celor mai scumpi antrenori „transferaţi“. Nagelsmann e numărul 1, deşi nu a câştigat niciun trofeu

28.04.2021 | 10:10
Topul celor mai scumpi antrenori transferati Nagelsmann e numarul 1 desi nu a castigat niciun trofeu
Topul celor mai scumpi antrenori „transferaţi“. Surpriza de pe primul loc. FOTO: colaj fanatik
ADVERTISEMENT

Clauzele de reziliere au devenit, în ultimele decenii, obligatorii şi în contractele antrenorilor de fotbal, nu numai în cele ale jucătorilor. Cluburile vor să se asigure că nu-şi pierd prea uşor tehnicianului, aşa că îl „leagă“ cu ajutorul unor sume considerabile.

Noul record în materie de „transferuri“ de antrenor a fost stabilit de Bayern Munchen, care îi va plăti lui RB Leipzig 25 de milioane de euro, pentru serviciile lui Julian Nagelsmann. În urma acestei mutări, tânărul de 33 de ani devine cel mai scump tehnician, depăşind nume mari, cu trofee europene în palmares.

ADVERTISEMENT

Locul 5. Jose Mourinho – 8 milioane de euro

Topul antrenorilor scumpi e deschis de marele Jose Mourinho. În 2010, pe banca lui Inter Milano, făcea tripla Serie A – Coppa Italia – Champions League. Era considerat cel mai bun antrenor din lume (titlu primit în 2003, 2004 şi 2009), iar Real Madrid l-a vrut cu orice preţ.

Iar preţul a fost 8 milioane de euro. Atât au primit italienii pentru „dezlegarea“ portughezului. La momentul trecerii la Real Madrid, Mourinho avea un palmares impresionant: două Ligi ale Campionilor (Porto – 2003 şi Inter – 2009), o Cupa UEFA (Porto – 2003), campionate şi cupe interne câştigate cu Porto, Chelsea şi Inter. În prezent, Jose Mourinho e liber de contract, după ce a fost concediat de Tottenham.

ADVERTISEMENT

Locul 4. Ruben Amorin – 10 milioane de euro

De 13 partide (între 23 decembrie 2019 şi 4 martie 2020) a avut nevoie Ruben Amorim pe banca Bragăi pentru a impresiona. A luat Cupa Ligii, iar echipa juca foarte bine. Sporting Lisabona a sesizat rapid calităţile antrenorului născut în 1985 şi l-a răscumpărat pe 10 milioane de euro, în martie 2020.

Se pare că mişcarea a fost una inspirată. Sporting a luat deja Cupa Ligii în acest sezon, e lider fără înfrângere în campionat şi are şanse mari să ia titlul. Doar în Cupa Portugaliei a ieşit devreme, în optimile de finală.

ADVERTISEMENT

Locul 3. Brendan Rodgers – 10,5 milioane de euro

De la numirea lui în mai 2016, câştigase toate trofeele interne cu Celtic, aşa că trecerea lui Brendan Rodgers de la Celtic Glasgow la Leicester City, în februarie 2019, a şocat. Era în mijlocul sezonului, iar scoţienii dominau întrecerea internă, pe care au şi câştigat-o la finalul sezonului. Rodgers a ales, însă, să se mute mai la sud, în Anglia, la Leicester.

Englezii au plătit 10,5 milioane de euro, pentru un loc 9 la finalul sezonului 2018-2019 şi un loc 5 în 2020 (Leicester a pierdut top 4 şi şansa de a în Liga Campionilor în ultimele etape). În ediţia curentă de Premier League, Leicester e pe locul al treilea, după cele două formaţii din Manchester.

ADVERTISEMENT

Locul 2. Andre Villas-Boas – 15 milioane de euro

Până de curând, recordul i-a aparţinut lui Andre Villas-Boas şi transferul lui de la Porto la Chelsea în 2011. Englezii au vrut să repete reţeta succesului. Un artrenor portughez, adus de la Porto, după cucerirea unui trofeu european.

Drumul fusese deschis de Jose Mourinho, iar în 2011 Andre Villas-Boas părea succesorul perfect. Tripla campionat – Cupă – Europa League cu Porto, a convins-o pe Chelsea să achite 15 milioane de euro. S-a dovedit un fiasco, iar lusitanul a fost dat afară după doar 40 de partide. Au urmat, în cariera lui, Tottenham, Zenit St. Petersburg, Shanghai SIPG şi Marseille, de unde a fost demis în ferbruarie 2021. În afară de tripla cu Porto, care l-a dus la Chelsea, a mai luat un campionat, o Cupă şi o Supercupă a Rusiei.

Locul 1. Julian Nagelsmann – 25 de milioane de euro

Julian Nagelsmann este noul recordman în materie de transferuri de antrenori. BILD a anunţat că Bayern Munchen şi asigurat serviciile tânărului antrenor pentru o sumă de 25 de milioane de euro, cu toate bonusurile de performanţă incluse.

Nagelsmann a fost considerat copilul-minune al antrenoratului. Retras din activitatea de jucător foarte devreme, a început la grupele de copii şi juniori de la Hoffenheim, în 2011. A devenit secund la echipa mare, apoi principal la U19 şi interimar la prima echipă, în 2016. Rezultatele i-au convins pe şefi să îi ofere un contract întreg. 136 de meciuri pe banca lui Hoffenheim a strâns, înainte de a trece la RB Leipzig, în iulie 2019.

L-a vrut Real Madrid, în 2018, dar a refuzat spunând că nu se simte suficient de pregătit pentru o echipă de talia Realului. A mers la RB Leipzig, pe care dus-o în semifinalele Ligii Campionilor 2020. A terminat pe 3 în Bundesliga (2020), iar acum este pe locul secund, pe care va încheia cel mai probabil. N-a câştigat niciun trofeu în carieră, dar se pare că a ajuns la maturitatea care să îi permită să preia un club de talia lui Bayern.

ADVERTISEMENT