News

Tot mai multe cazuri de cancer în România. INSP anunță o creștere a numărului de îmbolnăviri cu peste 20% în ultimul an

România a raportat un număr îngrijorător de mare de cazuri de îmbolnăvire cu cancer, o creștere de peste 20% în ultimul an, potrivit specialiștilor.
05.02.2024 | 15:17
Tot mai multe cazuri de cancer in Romania INSP anunta o crestere a numarului de imbolnaviri cu peste 20 in ultimul an
Tot mai multe cazuri de cancer în România. INSP anunță o creștere a numărului de îmbolnăviri cu peste 20% în ultimul an
ADVERTISEMENT

Astfel, numărul de cazuri noi de cancer din țara noastră a crescut cu 21% în 2023, față de 2022, conform datelor oficiale prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică. Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în evidența medicilor din România se află peste 550.000 de persoane bolnave de cancer.

INSP anunță o creștere a numărului de îmbolnăviri de cancer cu peste 20% în ultimul an

Așadar, președintele FABC, Cezar Irimia, a transmis că în România mor anual 20.000 de oameni bolnavi de cancer, cu toate că fac parte dintr-o categorie de decese evitabile, care ar putea fi tratate sau care ar putea fi prevenite. Vorbim, așadar, despre o statistică dură, cu 45% mai multe față de media europeană.

ADVERTISEMENT

”Este statistica Globocan din 2022. Avem un an subfinanţat faţă de necesar, mai ales că avem medicamente în aşteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicaţii noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică.

Aici aş putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viaţă”, a declarat Cezar Irimia în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, care are loc pe 4 februarie.

ADVERTISEMENT

Problema cea mai mare a sistemului din România e reprezentată de faptul că banii sunt ”insuficienți”, iar tratamentele care trebuie să ajungă la pacienți sunt trecute pe o listă foarte lungă de așteptare. ”Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani.

Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional.

ADVERTISEMENT

Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. Raportarea INSP este sub realitate. Situaţia este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente”, a mai explicat președintele FABC.

România se confruntă cu tot mai multe cazuri de cancer

Totodată, expertul a atras atenția că la nivelul țării există un număr foarte mici de medici de familie, insuficient pentru nevoile actuale ale populației. ”Din păcate, în caravanele noastre, am constatat că nu avem suficienţi medici de familie. Urmează să se mai pensioneze şi intervine o întrebare firească: Ce vom face? Nimic din partea autorităţilor nu avem, nici măcar promisiuni.

ADVERTISEMENT

Absolvenţii nu prea se înghesuie la Rezidenţiat pe medicina de familie, pentru că nu este atractivă. Avem o adevărată problemă: când medicul de familie nu va mai fi, înseamnă că tot sistemul de sănătate se va prăbuşi”, a completat Cezar Irimia, conform Hot News. Din păcate pentru țara noastră, așa cum arată și datele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, aici avem cea mai ridicată rată de mortalitate prematură de cancer la sân și de col uterin din Europa. Vorbim, de asemenea, despre a 4-a cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

ADVERTISEMENT