News

Toți șoferii trebuie să știe asta, înainte de a urca la volan. În cât timp se elimină alcoolul din organism

07.07.2020 | 10:45
Toti soferii trebuie sa stie asta inainte de a urca la volan In cat timp se elimina alcoolul din organism
Toți șoferii trebuie să știe asta, înainte de a urca la volan. În cât timp se elimină alcoolul din organism. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Amenzile pentru șoferii care sunt prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice pe drumurile publice nu sunt deloc mici, de aceea este foarte important să știi cu cât timp înainte nu mai ai voie să bei. Băuturile alcoolice rămân în organism mai mult decât ai crede, dar totul depinde de anumiți factori.

Codul Rutier prevede sancționarea șoferilor care se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat cu o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni. Asta înseamnă suspendarea permisului pentru o perioadă de 180 de zile și între 21 și 50 de puncte-amendă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în condițiile în care îmbibaţia alcoolică este egală sau depășește 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), atunci fapta este prevăzută ca infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Cât timp rămâne în organism alcoolul. Șoferii trebuie să știe asta

Dacă vrei să afli care este cantitatea de alcool pe care o poți consuma fără a intrat sub incidență penală atunci trebuie să știi un calcul foarte simplu. Este vorba de cantitatea de alcool pur la sută de mililitri care apare pe fiecare sticlă. În cazul berii aceasta este, în medie, de 5 grame/100 ml.

ADVERTISEMENT

Acest lucru înseamnă că un litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 de grame alcool pur. Valoarea se înmulțește cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul care se împarte la 70 (kg) dă o alcoolemie de 0,57 grame la mie, informează Adevărul.

Mai mulți specialiști au efectuat studii care să demonstreze foarte clar cât de multe băuturi poate consuma o persoană și cât de repede este eliminat alcoolul din organism. În această situație a fost luat în calcul un bărbat cu o greutate de 75 de kilograme.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestui studiu de caz, dacă bărbatul a consumat 100 mililitri de votcă şi 0,3 litri de vin până la ora 12:30 noaptea, a doua zi dimineaţa, la ora 6:00, se poate urca la volan pentru că nu mai are nimic. Mare atenție, se întâmplă acest lucru dacă între timp nu mai bea absolut deloc.

Un factor important care a fost luat în calcul în această situație este odihna, cel puțin teoretic. Totodată, cadrele medicale mai spun că perioada în care se atinge valoarea maximă a alcoolemiei este de până la două ore de la ultimul pahar băut.

ADVERTISEMENT

Alcoolemia și timpul în care această se elimină în cazul unei persoane de 70 de kilograme:

  • 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie se elimină în 3 ore
  • 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie se elimină în 4 ore şi 10 minute
  • 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie se elimină în 3 ore şi 10 minute
  • o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie se elimină în maxim 2 ore
  • 1 litru de vin – între 1,02 şi 1,37 grame alcool pur la mie se elimină între 7 ore şi 9 ore.

 

ADVERTISEMENT