Life

Tradiția de 1 ianuarie care îi bucură pe toți bărbații. Cât vin trebuie să bei în această zi

O tradiție de 1 ianuarie este îndrăgită mai ales de bărbați. Iată de ce e bine să bei mult vin chiar în prima zi a anului.
01.01.2023 | 09:00
Traditia de 1 ianuarie care ii bucura pe toti barbatii Cat vin trebuie sa bei in aceasta zi
De ce e bine să bei mult vin pe 1 ianuarie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

O tradiție de care e bine să ții cont pe 1 ianuarie este un motiv de bucurie pentru petrecăreți. Motivul pentru care se spune că e bine să bei mult vin în prima zi din an.

Ce tradiție de 1 ianuarie îi bucură pe toți bărbații. De ce este important să bei mult vin

Anul Nou este un prilej de sărbătoare pentru toată lumea. În noaptea dintre ani, românii petrec alături de persoanele apropiate și respectă diverse obiceiuri pentru a le merge bine în noul an.

ADVERTISEMENT

Ziua de 1 ianuarie este marcată de diverse tradiții și obiceiuri de care mulți români țin cont pentru a avea parte de lucruri bune pe parcursul anului.

1 ianuarie nu este doar prima zi din noul an, ci și ziua în care este prăznuit Sfântul Vasile. Astfel, anul începe cu o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

ADVERTISEMENT

Una dintre tradițiile cu care vine la pachet această sărbătoare îi va bucura pe cei care își doresc să continue petrecerea de Anul Nou și, mai ales, pe bărbați, întrucât este legată de o băutură foarte consumată.

Este vorba de vin, băutură care nu lipsește, în general, de la petrecerile românilor. În același timp, vinul este consumat și după masă sau la o ieșire în oraș, fiind o băutură foarte populară mai ales datorită gustului plăcut.

ADVERTISEMENT

Cu toate că nu trebuie să consumi prea mult din această băutură, pe 1 ianuarie poți face o mică excepție pentru a respecta o tradiție populară.

Se spune că este bine să bei mult vin în prima zi din an. Cei care consumă această băutură pe 1 ianuarie vor avea sânge în obraji de-a lungul anului, potrivit credinței populare.

ADVERTISEMENT

Ce alte tradiții trebuie să respecți pe 1 ianuarie

Fiind sărbătoarea Sfântului Vasile, ziua de 1 ianuarie vine și cu alte tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont.

Există un obicei pe care trebuie să-l respecți dacă vrei ca familia să aibă spor. În ziua de Anul Nou trebuie să se fiarbă în apă un cap de porc. Acest animal râmă numai înainte și tot așa se va îndrepta omul către belșug.

Mai există și un alt obicei legat de vin pentru 1 ianuarie. În această zi se spune că e bine să verși vin pe masă ca să ai noroc tot anul.

Tot pentru a avea noroc se spune că trebuie să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac.

Potrivit superstiției, prima persoană care îți intră în casă pe 1 ianuarie trebuie să fie un bărbat. Dacă va fi așa, atunci te vei bucura de noroc.

În plus, așa cum va fi musafirul, sărac sau bogat, așa va fi și omul pe parcursul anului, după cum arată credința populară.

În prima zi din an, copiii merg cu sorcova pentru a rosti urări de bunăstare și sănătate. Este una dintre cele mai îndrăgite tradiții românești, mai ales că cei mici primesc diverse bunătăți de la cei pe care îi “sorcovesc”.

Cei mici merg cu sorcova din casă în casă, de obicei la cunoscuți. Aceștia le urează sănătate, viață lungă și prosperitate.

ADVERTISEMENT