Life

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce este strict interzis să facem astăzi

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae, considerat „făcătorul de minuni”. Ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare.
06.12.2022 | 07:00
Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae Ce este strict interzis sa facem astazi
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae. Ce nu ai voie să faci în această zi. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce este strict interzis să facem astăzi, 6 decembrie, când credincioșii îl pomenesc pe unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, al doilea făcut de Dumnezeu.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sfântul Nicolae este o sărbătoare anuală care se cinstește de fiecare pe aceeași dată. Aduce o serie de tradiții și obiceiuri, știindu-se că este milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani celor oropsiți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este protectorul copiiilor și este primul moș darnic care vine să le lase cadouri în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Cu această ocazie cei mici își lustruiesc ghetuțele pentru a primi cadouri odată cu sosirea iernii.

Cei care nu au fost cuminți primesc o nuielușă din măr pentru a-i atenționa și pentru a-i face să asculte de părinți și bunici. Se spune că este suficient să se uite prin ferestre ca să-și dea seama dacă copilul a fost bun sau nu.

ADVERTISEMENT

În unele regiuni ale țării, în ajunul sărbătorii, feciorii se organizează și pleacă în cete. Obiceiul se păstrează la sate, unde tinerii își aleg gazda la care vor merge să facă repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Pe lângă faptul că numele Sfântului pomenit pe 6 decembrie este legat de dărnicie şi compasiune, din bătrâni mai aflăm faptul că Sfântul Nicolae aduce și foarte multe ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

ADVERTISEMENT

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae este trecut în calendarul ortodox cu cruce roșie, motiv pentru care este interzis să facem curățenie, să spălăm rufe sau să călcăm. De asemenea, pe 6 decembrie, nu este bine să ne certăm sau să ne contrazicem cu ceilalți.

Se spune că cei care au chef de scandal în această zi sfântă, vor avea un Crăciun trist în familie. Totodată, nu trebuie să uităm de cei săraci și să nu fim nepăsători față de durerile și suferințele celor din preajma noastră.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție ne mai amintește că este bine să ne spălăm pe față cu zăpadă dacă a nins afară. Acest obicei aduce prosperitate şi sănătate în casă.

ADVERTISEMENT