Life

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Ce trebuie neapărat să faci în această zi

Sâmbăta Mare sau Sâmbăta Patimilor este ziua dinaintea Paştelui. Înainte de Învierea Domnului, există mai multe obiceiuri strămoşeşti care sunt respectat cu sfinţenie.
30.04.2021 | 15:17
Traditii si obiceiuri in Sambata Mare Ce trebuie neaparat sa faci in aceasta zi
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare. Sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce tradiții și obiceiuri trebuie să urmezi în Sâmbăta Mare, ziua de dinaintea Învierii Domnului. Este, totodată, și ultima zi din Săptămâna Patimilor, așa că are o mare însemnătate pentru creștini.

Sâmbăta Mare – Semnificaţie religioasă

Credincioșii trebuie să se roage în Sâmbăta Mare, rememorează patimile suferite de Mântuitorul Iisus Hrisos și se pregătesc pentru noaptea de Înviere, de unde vor lua lumină, un eveniment extrem de important.

ADVERTISEMENT

Tradiția spune că această zi este ultima în care trebuie să ne pregătim pentru Paște, astfel că gospodinele trebuie să pună la punct curățenia din casă și să termine de făcut preparatele pentru masa de sărbătoare.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare: Ce e bine să faci în această zi

Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le urmezi în Sâmbăta Mare, ziua de dinaintea Paștelui. Creștinii trebuie să rostească rugăciuni și să-și amintească de patimile pe care le-a suferit Iisus Hristos.

ADVERTISEMENT

Gospodinele trebuie să termine cu gătitul și curățenia în această zi, în care se pregătesc cele mai multe dintre preparatele tradiționale pentru masa de Paște alături de cei dragi.

De asemenea, tradiția spune că nu este bine să dormi în Sâmbăta Mare, pentru că atunci când se deschid cerurile, Domnul poate să vadă în interiorul ființelor, iar dorințele pe care ți le pui se vor îndeplini. Daă dormi, Domnul nu va putea privi înăuntrul tău și, implicit, nu-ți va putea îndeplini cele mai arzătoare dorințe.

ADVERTISEMENT

Femeile pregătesc majoritatea mâncărurilor și fac ultimele modificări pentru hainele noi care vor fi purtate în zilele de Paște. În plus, aceasta este și ultima zi în care se sacrifică mieii.

Resturile și oasele rămase după tăierea mielului se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos, pentru ca toți membrii familiei să fie sănătoși pe parcursul anului, să fie feriți de boli.

ADVERTISEMENT

Se spune că femeile trebuie să aibă cel puțin o cămașă nouă de Paști, iar bărbații o pălărie nouă. Este ultima zi în care se îmbracă haine de doliu, care vor fi schimbate cu unele noi în ziua Învierii Domnului.

Trebuie să fii precaut în drumul spre slujba de Înviere. Dacă te împiedici, tradiția spune că vei avea un an destul de greu și plin de obstacole. Când se trag clopotele la slujba de Înviere ete bine să ai un fier între dinți, ca să fii ferit de durerile de măsele tot anul.

Ce se face cu ouă de Paşte în Sâmbăta Mare

Ouăle de Paște te apără de ghinioane iar coaja lor poate apăra vitele de deochi, dacă este îngropată în Pământ. Se spune că fetele nemăritate care păstrează cojile grăbesc căsătoria.

Înainte de slujba de Înviere, gospodinele trebuie să pregătească coșul cu bucate pe care îl vor duce la biserică, unde va fi sfințit de către preot. În coș trebuie să existe un ștergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt și vin. Acest obicei se practică, în special, la țară.

Noapte de sâmbătă spre duminică se spune că se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa în care au locuit înainte de a pleca spre eternitate.

ADVERTISEMENT