Life

Tradiții și superstiții de 1 Martie. Ce nu e bine să faci de mărțișor

Tradiții și superstiții de Mărțișor. Iată ce nu trebuie să faci pe 1 Martie. Obiceiurile sunt respectate de sute de ani.
28.02.2023 | 20:00
Traditii si superstitii de 1 Martie Ce nu e bine sa faci de martisor
Tradiții și superstiții de 1 Martie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Există mai multe tradiții și superstiții de 1 Martie sau Mărțișor, așa cum este cunoscută această zi. Obiceiurile sunt vechi de secole și diferă în funcție de zona țării, dar s-au păstrat și în ziua de astăzi.

1 Martie, tradiții și superstiții. Ce nu e bine să faci

Ziua de 1 martie marchează începutul primăverii, iar din cele mai vechi timpuri oamenii păstrează anumite tradiții și superstiții de Mărțișor. În ziua de astăzi, acestea nu mai sunt la fel de practicate ca înainte, însă există zone în care românii țin cont de ele.

ADVERTISEMENT

Potrivit tradiției, cel sau cea care, de 1 Martie, își pune mărțișorul la mână și îl poartă până pe 9 martie, va avea noroc tot anul. În anumite zone, mărțișorul se poartă toată luna martie, sau chiar până la Florii sau până când vezi un copac înflorit.

În această perioadă, mărțișorul (șnurul alb cu roșu) nu trebuie dat deloc jos de la mână. În plus, acesta nu se aruncă la gunoi, nici măcar după ce perioada de purtare s-a terminat, altfel vei avea ghinion. După ce nu mai vrei să îl porți, mărțișorul trebuie legat de un copac sau chiar de un trandafir, însă acesta trebuie să se afle în pământ.

ADVERTISEMENT

Mărțișorul trebuie legat într-un singur nod, iar în perioada în care este purtat te apără de ghinioane. În plus, pe 1 Martie se alege “baba”, care îți spune cum va fi vremea, pentru fiecare, pe tot anul.

O altă superstiție vizează mamele care pun mărțișor în piept sau la mâna copilului lor. Acestea trebuie să aibă grijă să nu fie văzute de o altă femeie însărcinată. În caz contrar, bebelușul se va naște cu un semn.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe Martie se spune că este bine să consumi vin roșu. Dacă faci acest lucru, atunci vei avea un an plin de prosperitate. Tot în prima zi din martie nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să stai supărat, altfel riști să rămâi așa până la venirea toamnei, potrivit tradiției.

Alte obiceiuri și superstiții de 1 Martie

În unele zone există și o superstiție conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 Martie practici activități gospodărești. Singura activitate ar trebui să fie pregătitul bucatelor pentru masă. În rest, nu se spală și nici nu se dă cu mătura.

ADVERTISEMENT

Tradiția Mărțișorului este veche de câteva sute de ani, dar rămâne un obicei practicat și în zilele noastre. Culorile nu au fost alese întâmplător, astfel că roșul simbolizează viața, adică femeia, iar albul înțelepciunea bărbatului.

Obiceiurile diferă în funcție de fiecare zonă a țării. De exemplu, în Transilvania, sătenii atârnă mărțișoarele de uși sau de coarnele animalelor domestice. Se crede că acest obicei îi protejează de rele pe cei care îl practică.

În Moldova și Bucovina, fetele trebuie să le ofere băieților mărțișoare de 1 Martie și nu invers. Băieții se vor revanșa pe 8 martie, de Ziua Femeii, atunci când le vor oferi cadouri fetelor care le-ar dăruit mărțișoare.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Poliția Română, folosită la o escrocherie. Mulți români au fost păcăliți
Poliția Română, folosită la o escrocherie. Mulți români au fost păcăliți
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat...
Moartea neașteptată a unui mare scriitor român. De ce sicriul a fost transportat cu sania