O femeie din Botoșani a murit la spital în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în urma complicațiilor apărute după ce s-a înecat în apele Prutului. Echipele de salvare realizaseră aproape un miracol reușind să o resusciteze după 20 de minute de stop cardio-respirator, însă organismul slăbit nu a rezistat peste noapte, informează Monitorul de Botoșani.
Victima era o avocată de 53 de ani care a mers sâmbătă la un grătar la Ripiceni, pe malul Prutului, împreună cu familia. La un moment dat, femeia a intrat în apele râului spunându-i soțului că vrea să facă pluta. Cunoscută ca o bună înotătoare, familia nu s-a alarmat.
După circa 15-20 de minute, au văzut că femeia era în apă, cu capul în jos, la trei-patru metri de malul Prutului. Soțul a scos-o repede la mal și a sunat la 112. Echipajul a venit repede la fața locului întrucât recent a fost înființată o stație de ambulanță la Ripiceni.
Au trebuit nu mai puțin de 20 de minute pentru a o readuce la viață pe femeia care intrase în stop cardio-respirator, interval în care i s-au administrat și mai multe fiole de adrenalină. După resuscitare femeia a fost transportată de urgență la Spitalul Județean din Botoșani.
Medicii au internat-o ca să o țină sub supraveghere, iar temerile lor, din păcate, s-au dovedit a fi întemeiate. Femeia a intrat din nou în stop cardiac în cursul nopții trecute, la aproape 12 ore de când ajunsese la spital. De data aceasta, medicii nu au reușit să o salveze și a fost pronunțat decesul.
„Din păcate, aspirase și înghițise foarte multă apă. Stomacul și plămânii erau plini de apă. Resuscitarea a fost cu succes pentru că inima era sănătoasă. Din nefericire, a aspirat foarte multă apă”, a declarat un medic de la Spitalul de Urgență Botoșani.
ISU Botoșani a transmis o serie de recomandări privind măsurile de siguranță care trebuie respectate de cei care merg la scăldat. În primul rând, trebuie frecventată doar locurile special amenajate pentru înot și scăldat. Trebuie evitat scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
Este foarte important să nu intrați singuri în apă, mai ales dacă nu știți să înotați. De asemenea, nu trebuie să intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timpul nopții și nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
O altă măsură de siguranță este evitarea intrării bruște în apa rece după o expunere prelungită la soare. În ce privește copiii, aceștia trebuie supravegheați tot timpul, chiar și atunci când au colac de salvare sau aripioare gonflabile.