News

Traian Băsescu: “Decizia de a deschide școlile, una politică. Mă tem că vom închide pe 8 martie”

07.02.2021 | 21:24
Traian Basescu Decizia de a deschide scolile una politica Ma tem ca vom inchide pe 8 martie
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu este de părere că decizia de redeschidere a școlilor a fost una politică și că temerea sa este că vor fi închise din nou în scurtă vreme dacă va crește numărul de cazuri de COVID-19.

Fostul președinte susține că întâi a fost luată decizia politică și abia apoi au apărut argumentele tehnice, deși în mod normal ar fi trebuit să fie tocmai invers.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu mai spune că școlile sunt nepregătite pentru redeschidere, dar și că toată responsabilitatea e aruncată în spatele consiliilor de organizare a școlilor.

Am o strângere de inimă pentru nepoții mei

“Am nepoțica ce merge în clasa a I-a. Traian Jr. merge la grădiniță la grupa mare. Începe școală și pentru ei. Nu vă ascund că am o strângere de inimă pentru că e evident: momentul nu e pregătit. Dacă luăm lucrurile cum s-au făcut – ne aflăm în față unei decizii politice, nu a unei decizii tehnice. Decizia de deschidere a școlilor a fost una politică. A convocat domnul președinte pe toți cei care aveau responsabilități, s-a luat decizia politică de a se deschide școlile și pe urmă i-a trimis la ministere să facă ordinul comun al miniștrilor pentru a vedea în ce condiții tehnice deschid școală”, a spus Traian Băsescu la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte este de părere că dacă ar fi fost o decizie luat pe baza argumentelor tehnice, acestea ar fi trebuit să fie pregătite înainte de negocierile de la Cotroceni, iar școlile ar fi fost mai bine pregătite.

“Dacă era o decizie pregătită, pe baza argumentelor tehnice, proiectul comun ar fi trebuit să fie pe masă negocierilor de la Cotroceni și să-l discute și să-l analizeze. Ordinul a apărut abia vineri în Monitorul Oficial. E o lista întreagă de sarcini pentru școli, să organizeze circuite în școli, să aibă dezinfectant, să testeze în baza unu formular, lucrurile sunt complicate, nu e simplu să reiei în totalitate anul școlar. Școlile, îndrăznesc să spun, în ansamblu sunt nepregătite. Toată responsabilitatea e aruncată în spatele consiliilor de organizare a școlilor. Când vorbim despre scenariu, trebuie să fim foarte atenți. Nu poți să stabilești un scenariu corect dacă nivelul de testare al populației e foarte redus”, a mai spus Băsescu.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu și-a exprimat și temeri legate de răspândirea tulpinii din Marea Britanie, care nu este acoperită în totalitate de vaccinurile actuale.

“Avem doar câteva zeci de cazuri semnalate că virusul din Marea Britanie, cu mutațiile din UK, a apărut și în România. Asta ar trebui să fie semnal de alertă 0 din următorul motiv pe care ei vi-l spun auzit de mine de la comisara pentru sănătate: virusul din Marea Britanie a evoluat și se apropie că și agresivitate de virusul din Brazilia și din Africa de Sud. Actualele vaccinuri nu acoperă decât în proporție de 20% riscul de contaminare cu acest virus. Din toate aceste motive, eu susțin că a fost un act politic primit, luat în baza sondajelor sociologice și nu în baza argumentelor științifice. Mă tem că vom închide școlile pe 8 martie”, a încheiat Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT