News

Traian Băsescu, reclamat la CNCD. Fostul președinte, acuzat de declarații discriminatorii la adresa romilor

03.05.2020 | 09:52
Traian Basescu reclamat la CNCD Fostul presedinte acuzat de declaratii discriminatorii la adresa romilor
ADVERTISEMENT

Traian Băsescu a fost reclamat la CNCD pentru o serie de declarații cosiderate discriminatorii şi incitatoare la ură la adresa romilor. Acestea au fost făcute în cadrul unor apariții televizate.

Traian Băsescu, reclamat la CNCD. Fostul președinte, acuzat de declarații discriminatorii la adresa romilor

Traian Băsescu, fostul președinte al României, ar putea fi sancționat din nou de Consiliul National pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

ADVERTISEMENT

Forul a fost a fost sesizat recent de trei ONG-uri din țară cu privire la o serie de declarații ”discriminatorii și incitatoare la ură” exprimate de fostul președinte Traian Băsescu la adresa minorității rome.

Organizaţiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO şi Asociaţia MozaiQ LGBT, informează pe această cale şi solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliului Naţional al Audiovizualului să îşi exercite mandatul cu privire la declaraţiile discriminatorii şi incitatoare la ură ale lui Traian Băsescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minorităţii rome”, se arată într-un comunicat al celor trei ONG-uri, intitulat ”Recidivistul Traian Băsescu discriminează din nou”.

ADVERTISEMENT

Pe data de 1 mai, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii “100%” de la Realitatea Plus, Băsescu a făcut referire la restricțiile impuse pe perioada pandemiei, încălcarea acestora și posibilul termen de 15 mai de încetare a stării de urgență.

ONG-urile susțin că fostul șef al statului a avut un discurs lung de diferențiere a cetățenilor români de etnie romă de etnicii neromi, printr-o serie de afirmații naționaliste și rasiste, începând cu folosirea termenului de țigan în locul celui de rom și marcând, din nou, un discurs ignorant și populist prin care statul român își neagă cetățenii de etnie romă.

ADVERTISEMENT

”Uite, cred că și aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea și toleranța românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii. Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeți aici să știți că se petrece și în străinătate, iar acolo se vorbește despre români.

Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem și, până la urmă, să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt țigani. Asta este etnia despre care vorbim. Și așa trebuie să o numim”, a spus Băsescu, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

ONG-urile acuză că discursul lui Băsescu ar incita la acțiuni contra romilor

În același comunicat, cele trei ONG-uri mai spun că discursul fostului președinte este cu atât mai îngrijorător cu cât acesta l-a folosit pentru a justifica și incita la folosirea forței din partea autorităților împotriva romilor:

”Or, grupările de țigani trebuie să înțeleagă că nu pot fi tolerați cu modul lor de viata. (…) România trebuie să rămână o țară în care instituțiile statului controlează tot teritoriul. Or ei, oricât ar amenința, trebuie să înțeleagă că nu va face nici Poliția, nici Jandameria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata.

Dacă ar mai fi in Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, cu polițiștii, cu jandarmii, și nu le-ar place, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noștri”.

Băsescu, probleme cu CNCD-ul în 2007 și 2016

Pe când se afla în fruntea Statului, în 2007, Traian Băsescu a fost sancţionat de CNCD cu avertisment pentru afirmatţa “ţigancă împuţită”, făcută la adresa jurnalistei Andreea Pană, dancţiunea fiind însă anulată apoi de ICCJ, care a apreciat că expresia “tiganca imputita” este discriminare, dar nu reprezintă o contravenţie.

Apoi, în 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv ca fostul preşedinte Traian Băsescu să platească amenda de 600 de lei primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţia făcută în 2010 conform căreia mulţi rromi nomazi, “în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

ADVERTISEMENT