Tratamentul cu plasmă, soluţia salvatoare pentru infectaţii cu COVID-19. Detalii neştiute despre beneficiile transfuziei cu anticorpi

Robert Cristea   
în HotNews
06/08/2020, 17:28
Tratamentul cu plasmă, soluţia salvatoare pentru infectaţii cu COVID-19. Detalii neştiute despre beneficiile transfuziei cu anticorpi
Tratamentul cu plasmă recoltată poate reduce numărul morților de Covid-19. Ce spun studiile. Sursa foto : Hepta.ro

Studiile sunt clare și evidente. Tratamentul cu plasmă recoltată de la pacienții aflați în convalescență ar putea reduce numărul de decese cauzate de noul coronavirus.

Analizele preliminare sugerează că oamenii tratați cu sângele celor care s-au recuperat după infecție își sporesc considerabil șansele de a supraviețui din ghearele acestui virus nemilos.

Au fost făcute 12 experimente în diverse locuri ale lumii, la care au participat aproximativ 800 de persoane. Rata de deces a fost cu 50 la sută mai mică pentru cei care au fost tratați după această metoda.

Tratamentul cu plasmă recoltată oferă o speranță

Conform datelor și studiilor făcute de cei de la bioRxiv, cercetatorii spun că rata mortalității a fost de 13 la sută pentru cei tratați cu plasmă colectată de la pacienții vindecati. În timp ce 25 la sută, din cei care au primit tratamentele obișnuite, au murit.

Chiar dacă semnalele sunt pozitive, este nevoie de o colectare mult mai masivă și elaborată pentru ca aceste studii să aiba o acuratețe cât mai precisă.

Din cele 12 studii făcute de cercetători, 3 au fost abandonate din diferite motive.

Oamenii de stiinta caută din răsputeri un tratament eficient pentru infecția cu noul virus. Transfuzia cu plasmă recoltată de la persoane aflate in convalescență este o metodă mai veche de combatere a bolilor infecțioase și este considerată și acum o posibilă opțiune de tratatment.

Plasma este o componentă a sangelui, iar sangele persoanelor care s-au vindecat de Covid-19 conține anticorpi, adică molecule care au invațat să recunoască și să combată noul coronavirus (SARS-COV-2).

Plasma poate fi administrată persoanelor infectate, pentru a ajuta sistemele lor imunitare să respingă mai bine agentul patogen.

În Statele Unite, un grup de cercetatori și doctori din 57 de institutii, printre care Universitatea Johns Hopkins, Colegiul de Medicina Albert Einstein și Scoala de Medicina Icahn investighează minuțios tratamentul cu plasmă recoltată de la persoane aflate in convalescență.

Terapia cu plasma convalescentă este folosită de peste 100 de ani

Aceast tratament a fost folosit pentru prim oară la sfarșitul secolului 19, când fiziologul Emil von Behring și bacteriologul Kitasato Shibasaburou au descoperit că ar putea folosi anticorpii prezenți în ser ( lichidul obtinut după coagularea sângelui) pentru a combate difteria, o boală infecțioasă produsă de bacilul Loeffler (Corynebacterium diphtheriae).  Cei doi savanți au primit primul Premiu Nobel pentru această descoperire.

Închide ×