News

Trei decenii de la mineriada din 13-15 iunie! Patru morți, peste o mie de răniți, zero vinovați

13.06.2020 | 09:37
Trei decenii de la mineriada din 1315 iunie Patru morti peste o mie de raniti zero vinovati
ADVERTISEMENT

Au trecut nu mai puțin de trei decenii de la mineriada din 13-15 iunie! Atunci, autoritățile au luat decizia de a-i îndepărta cu forța pe ultimii manifestanţi rămaşi în Piaţa Universităţii după protestul anticomunist maraton început în 22 aprilie 1990. Momentul cel mai dramatic a avut loc atunci când la București au ajuns minerii.

Trei decenii de la mineriada din 13-15 iunie!

De altfel, mineriada a reprezentat a treia ocazie în care FSN s-a folosit de minerii din Valea Jiului ca forţă de represiune împotriva celor care contestau regimul instaurat după Revoluţia din decembrie 1989. De data aceasta, brutalitatea a fost una fără precedent.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că pe 22 aprilie, un grup de persoane a ocupat piaţa Universității şi a declarat-o ”zonă liberă de neocomunism”. În zilele următoare, numărul celor care protestau a crescut, fiind zile în care şi 50.000 de persoane protestau faţă de guvernarea FSN. Erau considerați ”huligani” şi ”golani” de către Ion Iliescu.

Patru morți, peste o mie de răniți, zero vinovați

Ana Blandiana, Florin Iaru, Mircea Dinescu, Victor Rebengiuc, la acea vreme rector al Academiei de Teatru şi Film, Ion Caramitru şi Dragoş Pâslaru, regizorul Nae Caranfil, Alexandru Andrieş şi Cristian Paţurcă, profesorul Emil Constantinescu, părintele Galeriu şi disidenta Doina Cornea s-au numărat printre cei care au apărut în faţa mulţimii pentru a-şi arăta sprijinul şi implicarea.

ADVERTISEMENT

Ideile celor care protestau erau clare – aceștia doreau amânarea alegerilor, o nouă lege electorală, aplicarea imediată a punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara care prevedea eliminarea foştilor activişti comunişti din viaţa politică şi judecarea celor care au organizat şi condus represiunea împotriva revoluţionarilor din decembrie 1989.

În ciuda protestelor, FSN şi Ion Iliescu au obţinut o victorie zdrobitoare la alegerile din 20 mai 1990, drept pentru care numărul protestatarilor din Piaţă scade apreciabil. Bazându-se pe această victorie, conducerea FSN încearcă pe 13 iunie 1990 evacuarea manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

ADVERTISEMENT

Conflictul a izbucnit imediat și Ion Iliescu avea să califice luptele de stradă drept ”o rebeliune de tip legionar. ”Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar. Elemente declasate, manevrate de forţe interesate în destabilizarea ţării şi ignorarea opţiunii exprimate de poporul nostru s-au dedat la acte grave de violenţă.

Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”, era apelul lui Ion Iliescu în 13 iunie 1990.

ADVERTISEMENT

A doua zi, aveau să ajungă în București câteva mii de mineri care, împreună cu forţele de ordine, declanşează o represiune brutală împotriva opozanţilor cunoscuţi ai FSN. Sediile partidelor istorice şi cel al Universităţii sunt devastate, iar minerii, ajutaţi de forţele de ordine, au bătut şi reţinut orice persoană considerată suspectă.

Concret, la capătul celor trei zile,  patru persoane au fost ucise prin împuşcare, trei au fost rănite tot prin împuşcare, peste 1.200 de persoane au fost maltratate şi lipsite abuziv de libertate.

”Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat în aceste zile, că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică şi muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu”, avea să le zică Iliescu minerilor înainte de reîntoarcerea lor în Valea Jiului.

Vă readucem aminte că dosarul Mineriadei a ajuns în cele din urmă în instanţă. Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat în 13 iunie 2017 că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.

În acest dosar au fost  audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai victimelor şi 589 de martori, fiind emise aproximativ 2.300 de citaţii. Dosarul Mineriadei are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în acest caz are 2.000 de file.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: