News

Trenul regal face o călătorie simbolică de Ziua Independenței. Care este traseul ales de Custodele Coroanei, principesa Margareta

Familia regală a anunțat că va face o călătorie cu trenul regal în data de 10 mai, zi în care se celebrează atât Ziua Independenței, cât și Ziua Monarhiei.
01.05.2022 | 16:18
Trenul regal face o calatorie simbolica de Ziua Independentei Care este traseul ales de Custodele Coroanei principesa Margareta
Ultima călătorie a trenului regal a avut loc la Constanța, în 2018/ Foto: Inquam Photos - Daniel Stoenciu
ADVERTISEMENT

Ziua de 10 mai va fi celebrată anul acesta printr-o călătorie a familiei regale cu trenul pe care îl deține, garnitura urmând să circule pe traseul București – Ploiești – Buzău – Brăila – Galați.

10 mai, o dublă sărbătoare pentru familia regală

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, dorește să mulțumească tuturor comunităților locale pentru efortul pe care oamenii din toate domeniile de activitate l-au făcut în acești ultimi doi ani și jumătate, plini de dificultăți și de îngrijorări.

ADVERTISEMENT

Custodele Coroanei și Principele Radu, împreună cu Principesa Sofia, doresc să sărbătorească 10 Mai 2022, deopotrivă Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale, alături de locuitorii celor patru județe pe care le vizitează”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al familiei regale a României.

În zilele următoare urmează să fie anunțate și detalii legate de orarul trenului și accesul publicului pe peronul gărilor de pe traseu.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roșii Române, ai Fundației Regale Margareta a României, precum și alături de elevi olimpici, de veterani Invictus și de persoanele vârstnice și copii implicați în proiectele umanitare, sociale, educaționale și culturale patronate de Majestatea Sa”, mai precizează sursa citată.

Trenul are aproape 100 de ani

Trenul regal a fost comandat în 1926 de către regele Ferdinand uzinelor Ernesto Breda Construzioni Meccaniche din Milano. Garnitura a ajuns în țară doi ani mai târziu, după moartea lui Ferdinand.

ADVERTISEMENT

Pe lângă locomotivă, trenul are cinci vagoane: vagonul-sufragerie, vagonul Regelui, vagonul Reginei, vagonul invitaților și vagonul Casei Majestății Sale Regelui.

Trenul a reintrat în patrimoniul Casei Regale din 2012 fiind folosit ocazionat de către familia de Hohenzollern-Sigmaringen.

ADVERTISEMENT

Pe 16 decembrie 2017, trenul a fost folosit pentru a transporta trupul regelui Mihai din București la Curtea de Argeș, unde se află necropola regală.

Ultima dată, trenul a fost utilizat pe 15 iunie 2018, când  principesa Margareta și principele Radu au călătorit în Dobrogea pentru a celebra 140 de ani de la anexarea de către România a acestei provincii.

ADVERTISEMENT