Sport

Tricolorii critică mingea de la EURO 2024. Se anunță cel mai tehnologizat Campionat European

EURO 2024 va beneficia de minge conectată prin senzori la sistemul VAR, ofsaid semi-automat și tehnologie pentru linia de poartă pentru prima dată. Tricolorilor nu le place balonul
10.04.2024 | 15:07
Tricolorii critica mingea de la EURO 2024 Se anunta cel mai tehnologizat Campionat European
EURO 2024 va beneficia va beneficia de minge conectată prin senzori la sistemul VAR, ofsaid semi-automat și tehnologie pentru linia de poartă pentru prima dată FOTO: thenewsmarket.com / sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România s-a calificat la EURO 2024 după o pauză de opt ani, iar la turneul final din Germania (14 iunie – 14 iulie) tricolorii au fost repartizați în grupa E alături de Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima venită prin play-off. Se anunță cel mai avansat Campionat European de până acum din punct de vedere al tehnologiei în arbitraj.

EURO 2024, cel mai tehnologizat EURO din istorie

Oficialii UEFA au prezentat ultimele noutăți cu ocazia Workshop-ului organizat în perioada 8-9 aprilie, la Düsseldorf, pentru echipele calificate la turneul final EURO 2024.

ADVERTISEMENT

Forul european speră ca tehnologia implementată în ajutor arbitrajului să elimine greșelile majore, care au provocat numeroase controvese de-al lungul istoriei turneelor finale. Turneul final din Germania va beneficia de minge conectată prin senzori la sistemul VAR, ofsaid semi-automat și tehnologie pentru linia de poartă pentru prima dată.

Mingea oficială, Adidas, denumită Fussballliebe, conține senzori de mișcare care trimit date precise în timp real, ajutând oficialii UEFA de meci și VAR să identifice fiecare atingere individuală a mingii, reducând timpul petrecut în rezolvarea incidentelor de ofsaid, henț și penalty.

ADVERTISEMENT

Datele vor fi, de asemenea, folosite pentru a crea grafice și vizualizări TV, asigurând beneficii fanilor de acasă, precum și jucătorilor de pe teren, informează FRF.

Roberto Rosetti, directorul general al arbitrajului UEFA, a explicat, potrivit FRF, că VAR va interveni doar atunci când există dovezi ale unei greșeli clare și evidente.

ADVERTISEMENT

“Vrem ca arbitrii să ia decizii pe teren. Ne dorim să folosim VAR numai atunci când există dovezi clare ale unei greșeli. În cazul unor faze de ofsaid la limită, le cerem arbitrilor asistenți să țină steagul jos. Să îl ridice doar dacă sunt siguri. Dacă nu sunt sută la sută siguri, trebuie să țină steagul jos. Avem tehnologia avansată care poate interveni în cazul unor erori”, a explicat italianul Rosetti.

Tricolorilor nu le place mingea de la EURO 2024: ”Ia traiectorii foarte ciudate”

Tricolorii au testat mingea oficială cu care se va juca la EURO 2024 cu ocazia amicalelor din martie, cu Irlanda de Nord (1-1) și Columbia (2-3).

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat că fotbaliștii români nu sunt foarte încântați de balonul Fussballliebe. ”Mingea este ușoară și ia traiectorii foarte ciudate când tragi la poartă”, au concluzionat jucătorii lui Edi Iordănescu.

Fostul arbitru FIFA le-a transmis selecționerilor că la EURO 2024 se va pune un accent deosebit pe respectarea oficialilor de meci:

“Avem exact aceeași slujbă ca și dumneavoastră când ne pregătim să ne alegem echipa. Suntem în proces de selectare a arbitrilor, iar cei mai buni arbitri vor fi selectați, fără altă condiție.

Comportamentul inacceptabil al jucătorilor este o problemă pentru arbtirii. Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Jucătorii vă urmăresc și, dacă voi sunteți calmi, la fel vor fi și ei. Haideți să evităm cartonașele inutile și să protejăm imaginea jocului”.

Programul echipei naționale la Euro 2024

  • 17 iunie: România – Ucraina (Munchen, ora 16:00)
  • 22 iunie: Belgia – România (Koln, ora 22:00)
  • 26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt, ora 19:00)
ADVERTISEMENT