Sport

Tricoul în care Maradona a marcat golul cu ”Mâna lui Dumnezeu” va fi licitat la celebra casă Sotheby’s din Londra. Care este prețul de pornire

Fostul internațional englez Steve Hodge scoate la licitație tricoul pe care Maradona l-a purtat în sfertul de finală Anglia – Argentina 1-2, de la Cupa Mondială din 1986, și speră să obțină milioane de euro.
06.04.2022 | 16:06
Tricoul in care Maradona a marcat golul cu Mana lui Dumnezeu va fi licitat la celebra casa Sothebys din Londra Care este pretul de pornire
ADVERTISEMENT

Meciul dintre Anglia și Argentina disputat pe 22 iunie 1986 a rămas în istorie datorită golurilor marcate de Diego Armando Maradona. primul a fost înscris cu mâna. Cea de a doua reușită a starului argentinian a fost o veritabilă capodoperă.

Cât costă tricoul în care s-a marcat golul cu ”Mâna lui Dumnezeu”

Fostul internațional englez Steve Hodge, cel care a făcut schimb de tricouri cu Maradona la finalul meciului dintre Anglia și Argentina din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986, nu a precizat scopul pentru care a va scoate la licitație neprețuitul produs.

ADVERTISEMENT

Organizatorii vânzării, celebra casă de licitații Sotheby’s din Londra speră, însă, să obțină o sumă apropiată de 5 milioane de euro. Tricoul purtat de Diego Armando Maradona este, probabil, cel mai valoros în lume. În meciul amintit, ”El pibe d’oro” a înscris ambele goluri ale Argentinei.

Primul, marcat în minutul 51 a fost numit ulterior ”Mâna lui Dumnezeu”, după ce starul sud-american a reușit să împingă balonul în plasă cu mâna, după o deviere nefericită a deținătorului tricoului, Steve Hodge.

ADVERTISEMENT

”’Mâna lui Dumnezeu’ este cu adevărat un moment singular nu numai în istoria sportului, ci şi în istoria secolului al XX-lea. Momentul a rezonat mult dincolo de lumea fotbalului, venind la scurt timp după conflictul din Insulele Falkland şi a inspirat, la rândul său, cărţi, filme şi documentare.

Maradona este ţinut minte acum ca unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie şi acest meci în sine este o parte a moştenirii sale”, a declarat Brahm Wachter, şeful departamentului de îmbrăcăminte şi obiecte moderne de colecţie la Sotheby’s, casa de licitaţii la care va fi vândut tricolul.

ADVERTISEMENT

Însă, tot în acel meci, același Diego Armando Maradona avea să mai înscrie odată, în minutul 55 o capodoperă sportivă ce a fost numit ”Golul secolului”, după o cursă impresionantă în care a driblat toți adversarii pe care i-a întâlnit în cale, inclusiv pe portarul Peter Shilton.

”Desigur, nu numai golul ‘Mâna lui Dumnezeu’ a fost marcat în acest joc, ci şi Golul secolului, care este considerat în general unul dintre cele mai mari reuşite individuale ale tuturor timpurilor”, a mai spus Brahm Wachter, de la Sotheby’s, amplificând valoarea inestimabilă a tricoului ce va fi licitat în perioada 20 aprilie – 4 mai.

ADVERTISEMENT

Tricoul lui Maradona ar putea stabili un nou record în materie de articole sportive licitate

Organizatorii licitației nu exclud posibilitatea ca tricoul cu numărul 10 purtat de Maradona în celebrul sfert de finală de la Cupa Mondială din 1986 să doboare recordul de vânzare al unui alt ”obiect de cult”.

Este vorba despre tricoul echipei New York Yankees purtat de fostul jucător de baseball Babe Ruth. Acesta a fost vândut tot la o licitație pentru 5.640.000 de dolari.

Fostul mijlocaș al naționalei Angliei, Steve Hodge, ”coautor” la golul marcat cu ”Mâna lui Dumnezeu”, nu regretă faptul că se va despărți de un obiect atât de valoros și este convins că estul său, de a-l scoate la licitație, îl va face fericit pe viitorul cumpărător.

”Sunt mândrul proprietar al acestui articol de peste 35 de ani, de când eu şi Diego am făcut schimb de tricouri în tunelul de la vestiare după faimosul meci. A fost un privilegiu absolut să fi jucat împotriva unuia dintre cei mai mari şi mai magnifici jucători de fotbal din toate timpurile.

Tricoul ‘Mâna lui Dumnezeu’ are o semnificaţie culturală profundă pentru lumea fotbalului, pentru poporul Argentinei şi pentru poporul Angliei şi sunt sigur că noul proprietar va fi enorm de mândru să deţină cel mai emblematic tricou de fotbal din lume”, a spus Hodge, citat de dailymail.co.uk.

ADVERTISEMENT
Tags: