În urmă cu două luni, o femeie de 25 de ani a născut la Baia Mare trei copii – doi băieți și o fată – pe care i-a abandonat în maternitate întrucât nu avea mijloacele materiale necesare întreținerii lor. Copii sunt acum în îngrijirea a două asistente maternale, mamă și fiică, care îi cresc împreună, în aceeași curte, scrie observatornews.ro.
Gabriel, Mihai şi Gabriela s-au născut prematur, în urma unei operații de cezariană, dar au fost abandonaţi la naştere. Însă o femeie de 53 de ani și fiica ei de 34 de ani au decis să-i ia în îngrijire și astfel micuții se pregătesc pentru primul lor Crăciun.
Din punct de vedere legal, femeia de 53 de ani este asistenta maternală a fetiței, iar fiica ei se ocupă de îngijirea băieților. Însă tripleții vor crește practic împreună întrucât mamele lor adoptive locuiesc în aceeași curte.
„I-am luat nişte jucării care sună, încă e prea mică, acum începem cu jucăriile. Am făcut şi poze de Crăciun să le face album, tablou. Acum vrem să facem cu toţii copiii lângă brad. E casa plină”, spune mama fetiței. „Am pregătit costumaşe şi biberoane frumoase şi bradul de Crăciun şi nişte căciuliţe Merry Christmas”, adaugă mama băieților.
Cei doi băieți au fost aduși acasă mai devreme de către mamele adoptive, fetița rămânând câteva zile la spital ca să mai ia în greutate. „Nu a fost greu, pentru că suntem obişnuiţi cu copiii şi suntem profesionişti şi acum ne descurcăm foarte bine. Sunt nişte bebeluşi foarte cuminţi şi frumoşi. Îi iubim foarte mult”, spune noua ei mamă.
De altfel, și tânăra femeie de 34 de ani are deja experiența maternității, având deja doi copii ai mei și încă unul în plasament familial. „Copiii tot întrebau zilnic când vine Gabriela, când vine fetița. Toţi o adoră. De la mic la mare, pot să spun, toată lumea încearcă să facă ceva, să-i dea”, spunea femeia.
Altruismul celor două femei i-a impresionat pe angajații de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Maramureș care, odată cu apropierea sărbătorilor, au venit acasă la cele două femei cu cadouri pentru copii.
„A fost ceva nou şi emoţionant în acelaşi timp. Vă daţi seama că tripleţi nu ai parte în fiecare zi de aşa ceva. Chiar îmi aduc aminte că atunci când se întâmplase, şi-au manifestat intenţia de a-i lua cred că vreo 3 sau 4 persoane. Chiar mă bucur că au ajuns în familia de faţă”, a declarat Silviu Ungur, de la DGASPC Maramureş.
Din punct de vedere legal, DGASPC trebuie să ia legătura cu mama naturală a copiilor în termen de 45 de zile de la trimiterea lor în plasament familial pentru a vedea dacă este ferm hotărâtă să renunțe definitiv la aceștia.