Bujorii, unele dintre cele mai frumoase flori, prin care poți impresiona orice persoană. Pe cât de spectaculoase sunt, îngrijirea lor trebuie să fie una corespunzătoare. Specialiștii în grădinărit cunosc o serie de trucuri pentru a fi cât mai înfloritori și mai plini de culoare.
În apa în care se țin bujorii, florarii ar pune de fiecare dată un ingredient ce contribuie la rezistența lor, încât să nu se ofilească. Se poate cumpăra din orice magazin și se găsește în bucătăria fiecărei gospodine. De asemenea, nu este unul costisitor.
Suntem în plin sezon al bujorilor, flori care au diferite culori: roșu, roz sau alb. Indiferent de acestea, sunt plăcute oricui și ideale pentru a crea un decor inedit în casa ta sau la un eveniment. Pe lângă aspectul deosebit, bujorii impresionează și prin miros.
Românii iubesc atât de mult bujorul, încât i-au dedicat o zi specială. Au desemnat data de 15 mai ”Ziua bujorului românesc”. Mai mult, îl consideră simbol al veteranilor Armatei Române, iar specialiștii sunt de părere că ar trebui să fie inclus în topul florilor naționale.
În Pădurea Troianu din județul Teleorman s-a făcut o rezervație naturală cu bujori, protejată de autoritățile locale, în scopul de a conserva floarea și flora sălbatică, în același timp. De altfel, în Transilvania bujorul se află sub protecția Rezervației Zau de Cîmpie din județul Mureș.
Așadar, iată că bujorul este o floare la care românii țin. Atunci când îi așezi într-o vază cu apă, ca să-i menții înfloritori mai mult timp, trebuie să apelezi la un truc foarte simplu. Doar florarii îl cunosc. Este vorba despre zahăr, care se pune direct în apa din vază.
Zahărul va ajuta bujorii să nu ofilească rapid, să facă față schimbărilor de temperatură din casă și lipsei de lumină naturală. Ca zahărul să își facă efectul în adevăratul sens al cuvântului, nu uita să schimbi apa zilnic, deoarece contribui astfel la împrospătarea florilor.
De asemenea, ca să ajuți bujorii să se deschidă cât mai repede și să îi păstrezi în această poziție, ar fi potrivită și adăugarea unui praf de sare. Acesta se pune la un litru de apă. Dacă nu dispui de acest ingredient, poți utiliza cu încredere oțetul.
Oțetul este folositor nu doar pentru bujori, ci și pentru apa lor. Câteva picături vor ține apa mai mult timp proaspătă, să nu capete un miros și un aspect neplăcut. Un alt truc foarte util s-a dovedit și acela în care pui bujorii într-un vas cu apă rece, pentru a-și recăpăta vitalitatea.