Life

Trucuri pentru grătarul perfect de 1 mai. Așa vei obține cea mai fragedă și gustoasă carne

Așa obții cel mai bun grătar de 1 mai. Trucurile care te vor ajută să gătești perfect carnea și să nu o arzi nici măcar puțin.
29.04.2023 | 16:23
Trucuri pentru gratarul perfect de 1 mai Asa vei obtine cea mai frageda si gustoasa carne
Sfaturi pentru grătarul perfect de 1 mai. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Mini-vacanța de 1 mai este aici, așa că dacă ai de gând să pregătești un grătar cu prietenii, vei primi cu plăcere aceste sfaturi. Trucurile de mai jos te ajută să obții o carne fragedă și gustoasă fără să depui prea mult efort.

Trucuri pentru grătar de care să ții cont pe 1 mai dacă vrei ca totul să iasă perfect

Este deja o obișnuință ca românii să iasă în aer liber și să facă grătar în mini-vacanța de 1 mai.  Dar pentru a avea un picnic de neuitat, FANATIK vine în ajutor cu câteva trucuri foarte utile, culese din cartea regretatului gastronom Radu Anton Roman. 

ADVERTISEMENT

În Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, acesta și-a dezvăluit secretele. Astfel, dacă respecți toți pașii menționați, vei obține cea mai delicioasă friptură. Pentru un rezultat spectaculos, orice acțiune contează și trebuie făcută întocmai.

„Se taie carnea în felii de-un deget. Se freacă feliile cu piper şi cimbru. Se ung cu ulei, se lasă în aşteptare (merg şi alte mirodenii la carne – rozmarin, busuioc, chimen, ienibahar, boia etc). Se mai poate pune o oră carnea la marinat, în vin alb cu felii de măr.

ADVERTISEMENT

Apoi se scoate. Se şterge bine. Se unge cu ulei. Se mai unge şi cu zeamă deasă de usturoi. Se pune grătarul metalic peste jarul încă pâlpâind, să se încingă, la o palmă deasupra vetrei. Se unge-şterge cu o cârpă îmbibată în untdelemn sau cu o bucată de slănină”, sunt trucurile dezvăluite de celebrul gastronom, care te vor ajuta să faci un grătar perfect de 1 mai.

Cum se așază corect carnea pe grătar

De altfel, o importanță majoră o are și felul în care alegi să așezi carnea pe grătar. Momentul ideal este acela când jarul nu mai pâlpâie deloc. Feliile se pun cu o distanță între ele, iar la îndemână să ai o cană mare cu apă.

ADVERTISEMENT

„După un timp scurt – un minut-două – carnea începe să sfârâie şi să se coloreze pe partea dinspre foc. O întoarceți când se desprinde uşor (se zice când se-ntoarce singură). Dacă picură grăsime pe jar – şi sigur picură – se va aprinde cu flacără mare – stingeţi pe loc, stropind cu apă din cană.

Dacă o vreţi în sânge, când s-a rumenit pe ambele părţi, e numai bună. Dacă o vreţi pătrunsă, ar trebui friptă 10 minute pe o parte – 10 minute pe alta, întorcând-o tot timpul.

ADVERTISEMENT

Să aveţi la îndemână o furculiţã lungă şi o paletă, să puteţi umbla la carne. Mai puteţi stropi carnea în timp ce se frige cu vin alb, cu bere sau cu zeamă de usturoi, ca să se parfumeze şi să rămână fragedă. Se ia de pe foc. Abia acum se sărează”, a explicat Radu Anton Roman, citat de adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT
Tags: