Specialiștii au luat la puricat trucurile care promit că te scapă de mahmureală. Ce te ajută și ce nu în lupta cu stările de rău cauzate de consumul excesiv de alcool.
Pe plan mioritic Monica Tatoiu sau Serghei Mizil au spus ce fac ei pentru a evita pe cât posibil mahmureala. Dar internetul este plin de trucuri ce promit că te vor scăpa de răul cauzat de băutura consumată fără măsură.
Specialiștii au luat la analizat problema și au făcut anumite descoperiri. Dr. John Brick, fost cercetător-șef la Centrul pentru Studiul Alcoolului, Educație și Divizia de Pregătire de la Universitatea Rutgers din New Jersey și autor al cărții Manualul Doctorului pentru Mahmureală, a ajuns la o concluzie.
Conform medicului, unele remedii pentru mahmureală datează de sute de ani. De pilă, grecii antici era convinși că zeama de varză tratează răul, iar romanii erau de părere că o masă cu canari prăjiți îi va ajuta.
„În zilele noastre, unii germani cred că un mic dejun copios compus din carne roșie și banane tratează mahmurelile. Ai putea vedea unii francezi care beau cafea tare cu sare, sau unii chinezi care beau ceai de spanac.
Unele dintre cele mai neobișnuite tratamente pentru mahmureală sunt folosite de oameni din Puerto Rico, care freacă jumătate de lămâie sub brațul cu care beau”, a mai spus Dr. John Brick, citat de Digi24.ro.
În realitate, singurul remediu adevărat care ajută în cazul mahmurelii este timpul, care se poate întinde până la 24 de ore, o spun cei de la Institutul Național privind Abuzul Alcoolului și Alcoolism din SUA.
„O persoană trebuie să aștepte ca organismul să termine de înlăturat produsele secundare toxice ale metabolizării alcoolului, să se rehidrateze, să vindece țesutul iritat și să restabilească activitatea normală imunitară și cerebrală”, au declarat specialiștii.
Unii oameni sunt de părere că puțin alcool în plus ajută, mergând după principiul cui pe cui se scoate, dar experții îi contrazic, afirmând că motivul pentru care cred că acest truc funcționează este că, de fapt, creierul ajunge să fie suprastimulat în timpul mahmurelii.
Cafeaua, în schimb, ajută și face mai ușoară recuperarea după o beție. Totuși, dacă mahmureala vine la pachet cu stări de greață, atunci băutura ar putea cauza mai mult rău.
Nici mâncatul de alimente grase nu are efect asupra mahmurelii și asta pentru că alcoolul este un solvent și are capacitatea să treacă fără prea mult efort prin grăsimea din stomac. Sunt recomandate, totuși, produsele bogate în proteine și carbohidrați.
Alcoolul are capacitatea de a deshidrata corpul, în așa fel încât durerile pot fi cauzate de vasele contractate, precum și de lipsa electroliților și mineralelor esențiale: sodiu, calciu și potasiu, necesare funcționării optime a organismului.
Pentru a evita probleme precum oboseala, amețeala, aritmia cardiacă și pe cele digestive, specialiștii recomandă consumul de apa, dar și de băuturi pentru sport ce au un aport mai mare de electroliți.
„Înainte de a merge la culcare și atunci când te trezești, bea cât de multă apă poți”, a susținut Dr. Brick, care mai propune vitaminele luate înainte de duș sau supele.
Dar când vine vorba de pastile, cele promovate exclusiv ca fiind tratamente pentru mahmureală, nu ajută. Conform unui studiu, efectul substanțelor pe care acestea le conțin nu a putut fi demonstrat.
„Efectele alcoolului și a băuturilor alcoolice sunt așa de complicate, de complexe, încât orice soluție ar putea acționa pentru una sau două simptome însă nu le va adresa pe toate”, au afirmat medicii.