News

Trump a ajutat la îngrădirea dreptului la avort în SUA. Acum, critică interdicția dură introdusă de DeSantis

Trump, care a nominalizat judecători antiavort, critică interzicerea procedurii după șase săptămâni de sarcină. Nu ar semna nici o interdicție federală după 15 săptămâni
18.09.2023 | 18:47
Trump a ajutat la ingradirea dreptului la avort in SUA Acum critica interdictia dura introdusa de DeSantis
Trump critică măsurile antiavort adoptate de DeSantis (foto st) Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul președinte Donald Trump, favorit în alegerile primare prezidențiale republicane, a declarat că o lege de stat privind avortul semnată de principalul său contracandidat din Partidul Republican, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care interzice procedura după șase săptămâni de sarcină, este “teribilă”.

Trump critică interdicțiile dure legate de avort introduse de DeSantis

În aprilie, Ron DeSantis a semnat controversata lege, care va intra în vigoare dacă Curtea Supremă din Florida va aproba interzicerea avortului după 15 săptămâni de sarcină pe care a promulgat-o în primăvara anului trecut.

ADVERTISEMENT

Donald Trump, într-un interviu difuzat duminică în cadrul emisiunii “Meet the Press” de la NBC, l-a criticat pe DeSantis pentru că este “dispus să semneze o interdicție după cinci și șase săptămâni”, relatează The Washington Post.

“Cred că ceea ce a făcut el este un lucru teribil și o greșeală teribilă”, a declarat Trump, care a numit trei judecători la Curtea Supremă care au contribuit la răsturnarea deciziei în cazul Roe vs. Wade, hotărârea istorică care garanta accesul la avort la nivel național.

ADVERTISEMENT

Interzicerea avortului după șase săptămâni promulgată de DeSantis – care include excepții pentru viol, incest, urgențe medicale și “anomalii fatale ale fătului” – ar scoate în afara legii procedura în Florida înainte ca multe persoane să știe că sunt însărcinate.

Întrebat dacă ar promulga o legislație federală care ar interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină, o limită la care s-au raliat grupurile anti-avort și unii legiuitori, Trump a spus că nu și a precizat că va căuta să negocieze cu democrații pe această temă.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte a refuzat să spună ce vârstă a sarcinii consideră că este potrivită pentru interzicerea avortului și a insistat în schimb că ar “sta la masă cu ambele părți și aș negocia ceva, iar la final vom avea pace în această problemă pentru prima dată în 52 de ani”. “Ambele părți mă vor plăcea”, a adăugat el. “Mă voi reuni cu toate grupurile și vom avea ceva acceptabil.”

DeSantis nu susține o interzicere a avortului la nivel federal după 15 săptămâni de sarcină

Trump i-a numit pe democrați “radicali” pentru că susțin avorturile la vârste mai târzii în timpul sarcinii. Republicanii îi critică de mult timp pe cei care susțin avorturile după viabilitatea fătului, dar astfel de proceduri după 24 de săptămâni de gestație sunt extrem de rare și au loc adesea pentru că viața mamei este în pericol sau pentru că fătul nu ar supraviețui după naștere.

ADVERTISEMENT

Majoritatea avorturilor sunt făcute mai devreme în timpul sarcinii. Interdicțiile de avort la 15 și 20 de săptămâni afectează în mod disproporționat pacientele cu anomalii fetale, care sunt adesea detectate la o scanare anatomică de 20 de săptămâni, împreună cu cele cărora le ia mai mult timp să realizeze că sunt însărcinate.

DeSantis a semnat interdicția după șase săptămâni în această primăvară, dar a vorbit mai mult despre avort în ultimele luni – chiar dacă unii republicani se tem că DeSantis a mers prea departe spre dreapta pe o temă care le-ar putea dăuna în alegerile generale.

DeSantis se află pe locul al doilea, la mare distanță de fostul președinte și continuă să se lupte pentru a câștiga teren. Un nou sondaj național al Universității Quinnipiac a constatat că Trump îl conduce pe DeSantis cu 50 de puncte procentuale.

DeSantis vrea voturile evanghelicilor conservatori

DeSantis își face campanie electorală în special în Iowa, primul stat din țară în care se desfășoară adunarea electorală republicană, unde republicanii au adoptat, de asemenea, o interdicție după șase săptămâni.

DeSantis l-a atacat, de asemenea, pe Trump pentru criticile sale din trecut la adresa interdicției după șase săptămâni din Florida. DeSantis încearcă să apeleze la alegătorii evanghelici conservatori, deosebit de influenți în Iowa, și a evidențiat politicile sale privind avortul acolo în acest weekend.

Cu toate acestea, guvernatorul Floridei a refuzat să susțină o interzicere la nivel națională a avortului după 15 săptămâni pe care unii rivali au susținut-o, subliniind cât de tensionată politic rămâne această problemă pentru republicani.

Presat în legătură cu avortul la o cină organizată sâmbătă de Coaliția Credință și Libertate din Iowa, DeSantis s-a concentrat pe modul în care guvernul ar putea sprijini mai bine părinții.

După difuzarea interviului cu Trump, echipa de campanie a lui DeSantis s-a agățat de promisiunea fostului președinte de a face un compromis cu democrații în privința avortului. “El spune că este un ‘lucru teribil’ ca bebelușii cu bătăi de inimă să fie protejați în Iowa, Florida și Carolina de Sud”, a scris pe Twitter echipa de campanie a lui DeSantis. “[DeSantis] nu îi va vinde NICIODATĂ pe conservatori pentru a obține laude din partea presei corporatiste sau a stângii.”

Cum se poziționează ceilalți candidați republicani

Tim Scott

Scott, un senator din Carolina de Sud, a fost inițial în favoarea unei interdicții federale a avortului după 20 de săptămâni de sarcină, dar în iunie a scris un articol de opinie în Des Moines Register în care a declarat că, dacă va fi ales președinte, va “semna cea mai pro-viață legislație pe care Camera și Senatul o pot pune pe biroul meu. Ar trebui să începem cu o limită națională de 15 săptămâni”, relatează CBS News.

El a cosponsorizat Legea privind protecția copilului nenăscut care simte durerea (Pain-Capable Unborn Child Protection Act), care legiferează drept faptă penală efectuarea sau încercarea de a efectua un avort după 20 de săptămâni. Proiectul de lege prevede că femeia care suferă un avort nu poate fi urmărită penal.

Mike Pence

Dintre candidații republicani care candidează la Casa Albă, fostul vicepreședinte este cel mai vocal în ceea ce privește opoziția sa față de dreptul la avort, declarând că “nu trebuie să ne odihnim și nu trebuie să cedăm” până când avortul nu va fi interzis în fiecare stat.

“După ce ni s-a dat această a doua șansă pentru Viață, nu trebuie să ne odihnim și nu trebuie să ne lăsăm până când sfințenia vieții nu va fi readusă în centrul legislației americane în fiecare stat din țară”, a declarat el pentru Breitbart News la câteva zile după ce Curtea Supremă a răsturnat Roe.

Pence a declarat CNN în martie că “bineînțeles” susține interzicerea la nivel național a avortului după șase săptămâni de gestație și a declarat într-un interviu acordat luna aceasta agenției Associated Press că el crede că avorturile ar trebui să fie interzise chiar și atunci când o sarcină nu este viabilă.

“Sunt pro-viață. Nu-mi cer scuze pentru asta”, a declarat fostul vicepreședinte și guvernator al statului Indiana. “Pur și simplu am auzit atât de multe povești de-a lungul anilor despre femei și familii curajoase cărora li s-a spus că copilul lor nenăscut nu va ajunge la termen sau că nu va supraviețui. Și apoi au avut o sarcină sănătoasă și o naștere sănătoasă.”

Fostul vicepreședinte s-a pronunțat, de asemenea, împotriva pilulei pentru avort mifepristone, aprobată de FDA, care se află în centrul unei contestații legale intentate de asociații medicale care se opun dreptului la avort. Pence a declarat pentru CBS News în aprilie că ar dori ca mifepristona să fie retrasă de pe piață “pentru a proteja copiii nenăscuți”.

Nikki Haley

În timpul unui turneu de campanie prin New Hampshire în luna mai, Haley a declarat că va promulga o lege care să interzică avortul la nivel federal, dar a refuzat să precizeze după ce moment al sarcinii avortul ar trebui să fie interzis.

Fostul guvernator al Carolinei de Sud și ambasador al SUA la Națiunile Unite a adăugat că orice legislație are șanse mari să treacă de Camera Reprezentanților și de Senat, unde sunt necesare 60 de voturi pentru ca proiectele de lege să avanseze.

“Ideea că un președinte republican ar putea interzice toate avorturile nu este onestă față de poporul american, așa cum nici un președinte democrat nu ar putea interzice aceste legi pro-viață în state”, a declarat ea în luna mai. “Așa că haideți să fim cinstiți cu poporul american și să spunem, haideți să găsim un consens național.”

Haley a declarat la începutul acestei luni că “indiferent la ce 60 de voturi se ajunge, fie că este vorba de 15 săptămâni, eu aș promulga absolut tot”.

În timp ce Haley era guvernator al Carolinei de Sud, ea a semnat o lege care interzicea avortul la 20 de săptămâni. La acea vreme, în 2016, statele nu puteau adopta reglementări care să impună o limitare nejustificată a dreptului unei femei la avort înainte de viabilitatea fătului, în general la 22-24 de săptămâni de sarcină.

Asa Hutchinson

Fostul guvernator al statului Arkansas a indicat într-un interviu acordat în aprilie postului Fox News că ar semna o lege care să interzică avortul după 15 săptămâni dacă aceasta ar include “excepțiile corespunzătoare”. “Răspunsul este că am semnat întotdeauna proiecte de lege pro-viață”, a spus el. “Și un proiect de lege pro-viață care vine la mine și care stabilește restricții rezonabile, dar care are și excepțiile corespunzătoare, da, l-aș promulga.”

Dar Hutchinson a declarat în mai 2022 la emisiunea “This Week” de la ABC că se opune unei interdicții naționale a avortului, deoarece este “inconsecventă” cu ceea ce republicanii au cerut de la hotărârea Curții Supreme din 1973 în cazul Roe, și anume ca politica avortului să revină statelor.

“Ca o chestiune de principiu, acolo ar trebui să fie”, a spus el. “Dacă vă uitați la un standard constituțional sau național, acest lucru contravine acelui impuls al prerogativei statelor. Și, în al doilea rând, cred că există unele probleme constituționale legate de un standard național, precum și de autoritatea pe care o are Constituția de a adopta acest lucru.”

Pe când era guvernator al statului Arkansas, Hutchinson a promulgat o măsură care interzicea toate avorturile, cu excepția celor efectuate pentru a salva viața mamei. Măsura nu includea excepții pentru sarcinile care sunt rezultatul unui viol sau incest.

Într-o declarație după ce a semnat legea, Hutchinson a menționat că interdicția era la momentul respectiv în conflict cu precedentele Curții Supreme, dar a “pregătit terenul” pentru o viitoare răsturnare a acestor decizii.

Chris Christie

Christie, fostul guvernator al statului New Jersey, se consideră “pro-viață”, dar a declarat că problema avortului ar trebui lăsată la latitudinea fiecărui stat. “Ceea ce susțin… este ceea ce conservatorii susțin de 50 de ani, și anume că Roe a fost greșit, că nu există un drept constituțional federal la avort și că statele ar trebui să decidă”, a declarat el la CNN în timpul unei conferințe publice din iunie.

“Cred în mod absolut că fiecare stat ar trebui să ia o decizie în acest sens.” Întrebat dacă ar promulga o lege națională de interzicere a avortului, Christie a spus că guvernul federal nu ar trebui “să fie implicat decât dacă există un consens în întreaga țară”.

Vivek Ramaswamy

Ramaswamy, un fost antreprenor în domeniul biotehnologiei și cel mai tânăr dintre republicanii care luptă pentru Casa Albă, a declarat că “viața nenăscută este viață” și se descrie ca fiind “pro-viață fără regrete”.

El a declarat pentru CNN în luna mai că nu crede că o interdicție federală a avortului “are vreun sens”. “Aceasta nu este o problemă pentru guvernul federal. Aceasta este o problemă pentru state. Cred că trebuie să fim expliciți în legătură cu acest lucru”, a spus Ramaswamy. “Dacă legile privind crima sunt tratate la nivel de stat și avortul este o formă de crimă, punctul de vedere pro-viață, atunci nu are sens ca aceasta să fie singura lege federală.”

La nivel de stat, Ramaswamy a declarat că susține interzicerea avortului după șase săptămâni de gestație. “Dacă viața se termină, când se termină undele noastre cerebrale, acesta este modul în care determinăm când se termină viața, cred că ar trebui să aplicăm un principiu coerent la începutul vieții, adică în jurul termenului de șase săptămâni, când încep undele cerebrale”, a declarat el pentru Fox News în aprilie. “Cred că acesta este modul corect de a gândi această problemă la nivel de stat.”

Ramaswamy a declarat că problema unei limite de gestație nu este “pentru președinte, pentru că eu cred că guvernul federal ar trebui să nu se amestece în această problemă”.

Doug Burgum

Guvernatorul statului Dakota de Nord a promulgat o lege care interzice aproape în totalitate avortul și care permite efectuarea procedurilor în caz de viol sau incest până la șase săptămâni de gestație. Legea conține o excepție pentru avorturile pentru “prevenirea morții sau a unui risc grav pentru sănătatea” mamei.

Dar Burgum a declarat în iunie pentru CNN că nu ar susține o măsură similară la nivel federal și, dacă va fi ales președinte, nu va semna o lege de interzicere la nivel național. “Cred că decizia care a fost luată de returnare a puterii către state a fost cea corectă“, a spus el.

“Avem o mulțime de diviziuni pe această temă în America, iar ceea ce este corect pentru Dakota de Nord poate să nu fie corect pentru un alt stat, Minnesota, California, New York.”

Will Hurd

În timp ce reprezenta al 23-lea district al Congresului din Texas, Hurd a votat de două ori în favoarea unor propuneri care ar fi interzis avorturile după 20 de săptămâni, prima dată în 2015 și din nou în 2017.

El a declarat pentru Fox News în iulie că, dacă Congresul ar trimite o interdicție de 15 săptămâni pe biroul său ca președinte, ar promulga-o. “Cred, de asemenea, că decizia Dobbs a fost cea corectă și că statele ar trebui să ia propriile decizii”, a spus el.

Hurd a sugerat ca republicanii să vorbească despre sănătatea maternă și neonatală și a prezis că democrații vor folosi problema avortului ca hrană de campanie împotriva republicanilor la următoarele alegeri.

ADVERTISEMENT